Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Nederlands Hervormde Kerk in Someren

Kerkelijk Gebouw

Speelheuvelplein 6
5711AR Someren
Noord Brabant

Bouwjaar: 1885
Architect: P. van de Erve jr.


Beschrijving van Nederlands Hervormde Kerk

Inleiding: N.H. KERK uit 1885 met neo-romaanse en neo-gotische kenmerken. Het ontwerp is van architect P. van de Erve jr. uit Breda. Aannemer is Fa. L. Nooten uit Helmond. De bouwkosten bedroegen f 4.190,00. De inzegening vond plaats op 1 november 1885 door dominee dr. A. Scholte. De kerk, die vrij op het perceel ligt, heeft een rechthoekige plattegrond met voor- of zuidgevel aan het Speelheuvelplein. Aan de noordoostkant is de consistoriekamer aangebouwd. In 1965 is de kerk gerenoveerd. Tot 1868 kerkte de Nederlands Hervormde gemeente in de middeleeuwse Lambertuskerk. Na afbraak van het schip van deze kerk, tot de bouw van de eigen kerk in 1885, kerkten zij in het resterende koor van de Lambertuskerk. Omschrijving: De kerk is een zaalgebouw met driezijdige sluiting, vier travee├źn diep, onder zadeldak. De consistoriekamer heeft een schilddak. Beide daken zijn met natuursteen leien gedekt in maasdekking. Aan het plein een symmetrische pilastergevel met risaliserend portaal voorzien van fronton en pinakel. De tuitgevel heeft een klimmend boogfries, wijzerplaat met uurwerk, horizontale banden en een gepleisterde plint. Verder is de gevel bekroond door een vierkant klokkentorentje met torendak en windwijzer. Het torentje draagt een carillon van achttien klokken. Het opgaande muurwerk bestaat uit rode machinale baksteen gemetseld in kruisverband. Het schip heeft liseenachtige pilasters. In de boogtrommel boven het grote venster van de voorgevel siermetselwerk. Cementen aanzet- en sluitstenen in spitsboog en boogfries. De muuropeningen van de kerk zijn voorzien van gietijzeren gotische spitsboogvensters met ruitvormige roeden. In het bovenlicht van het portaal en in het rondvenster van de achtergevel een geometrische roedenverdeling. Het interieur heeft een gestucadoord kruisribgewelf met ijzeren trekstangen. In de buitenmuur gietijzeren muurankers. In de kerk een achtkantige eiken preekstoel uit 1740 met koperen lezenaar, doopbekken en houten klankbord met gouden stralenkrans, gemaakt door de timmerman Godefridus Scheepers uit Heeze. Waardering: De N.H. kerk is van algemeen belang. Het gebouw heeft cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van de ontwikkeling van de hervormde religie in het zuiden en is tevens van belang als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van de hervormde dorpskerk in een katholieke regio. Het gebouw heeft architectuurhistorisch belang door de stijl en de detaillering en is tevens van belang als voorbeeld van het oeuvre van de architect Van de Erve. Het heeft ensemblewaarden vanwege de situering, verbonden met de ontwikkeling van Someren in de negentiende eeuw. Het is van belang als betrekkelijk zeldzaam en gaaf voorbeeld van een kleine hervormde dorpskerk uit een periode waarin in het zuiden weinig hervormde kerken tot stand zijn gekomen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 512376
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Nederlands Hervormde Kerk in Someren

Herenhuis

Speelheuvelstraat 2
Someren
Inleiding: HERENHUIS gebouwd in 1919 in traditionalistische vormen met motieven van de Engelse Landhuisstijl voor de fabrikant vande strohu..

Terrein waarin overblijfselen van de Lambertuskerk (kruiskerk)

Lambertuskerkhof
Someren
Terrein waarin overblijfselen van de Lambertuskerk (kruiskerk). Datering: voor het jaar 1436 (verbouwing).

Terrein waarin overblijfselen van het kasteel "De Donck"

Kasteel "de Donck"
Someren
Terrein waarin overblijfselen van het kasteel "De Donck". Datering: Late Middeleeuwen. (gedeeltelijke bescherming, zie bijlage C).

Terrein waarin overblijfselen van het kasteel Edelenburg

Kasteel "Elenburg"
Someren
Terrein waarin overblijfselen van het kasteel Edelenburg. Datering: Late Middeleeuwen. (gedeeltelijke bescherming, zie bijlage D).

Interieur St. Lambertus: hoofdaltaar, levensgrote beelden van Franciscus, Jozef, Augustinus en Elias, twee altaarstukken, communiebank, twee stenen wi ..

Kerkstraat 16
Someren
(R.K. Kerk van St. Lambertus). Deze moderne kerk welke zelf niet op de lijst wordt geplaatst is de opvolgster van een in 1829 gebouwde kerk ..

Kaart & Routeplanner

Route naar Nederlands Hervormde Kerk in Someren

Foto's (1)