Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Langgevelboerderij in Lierop

Boerderij

Laan Ten Boomen 30
5715AB Lierop (gemeente Someren)
Noord Brabant

Bouwjaar: 1920


Beschrijving van Langgevelboerderij

Inleiding: LANGGEVELBOERDERIJ in 1920 gebouwd in ambachtelijk-traditionele stijl als gemengd bedrijf voor de agrariër A.J. Raaijmaakers. Ze is gedeeltelijk gebouwd op de fundamenten van een oude boerderij, die door brand werd verwoest. De boerderij heeft een rechthoekige plattegrond met de lange voor- of oostgevel aan de Laan ten Boomen. De noordwestgevel ligt aan de Heesvenstraat. De boerderij ligt vrij op het perceel. Aan de zuidoostkant een nieuwe aanbouw aan de stal. Op het erf een voormalige paardenstal annex karrenloods nu schuur en een bakhuis. omschrijving: De éénlaagse boerderij heeft een zadeldak tussen tuitgevels, gedekt met grijze tuile du Nord pannen. Het woongedeelte, dat zich aan de noordkant van de boerderij bevindt, heeft hoekpilasters. Het is symmetrisch van opzet en drie traveeën breed, zowel in de voor- als in de kopgevel. Het opgaande muurwerk bestaat uit machinale baksteen gemetseld in kruisverband met speklagen van gele baksteen en eencementen plint. De gele steen komt ook afwisselend voor met de rode steen in de segmentbogen van de muuropeningen en rond vensters in de zijgevel. Onder de dakrand siermetselwerk. In de getoogde muuropeningen cementen boogtrommels met bruinen zwart gekleurde bloemblad-versiering in reliëf. De ramen zijn voorzien van T-vensters met een zesruitsroedenverdeling en luiken met aan de bovenkant een persienne of jalouzie. In de bovenlichten van de vensters geel en groen geornamenteerd glas. Gietijzeren balkankers met palmetmotief. Het bedrijfsgedeelte heeft betonnen stalramen met tweeruitsverdeling. Het woongedeelte heeft grotendeels een gaaf interieur met eenvoudige detaillering. Het stalgedeelte is gewijzigd. De schuur heeft een zadeldak gedekt met grijze romaanse pannen, hier bestaat het opgaande werk uit rode Belgische steen gemetseld in kruisverband. Het bakhuis, waarvan de oven niet meer aanwezig is, heeft een zadeldak gedekt met oud-Hollandse pannen. Het erf is omzoomd door een beukenhaag. waardering De langgevelboerderij is van algemeen belang. Het gebouw heeft cultuurhistorisch belang als voorbeeld van de sociaal-economische ontwikkeling van de landbouw in het Peelgebied. Het is tevens van belang als voorbeeld van de typologische ontwikkeling en vernieuwing van de langgevelboerderij in het Interbellum en vormt het sluitstuk van een ontwikkeling, welke is vastgelegd in de reeds eerder in deze omgeving beschermde boerderijen. Architectuurhistorisch is het pand van belang vanwege de sobere, maar voor een boerenhuis betrekkelijke rijke, aan de woonhuisbouw ontleende ornamentiek en de bijzondere samenhang tussen exterieur en interieur. Het gebouw heeft ensemblewaarden wegens de ligging in een waardevolle en gave agrarische buurtschap. Het is belangrijk vanwege de gaafheid en is als zodanig zeldzaam. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 512374
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:32:19.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Langgevelboerderij in Lierop

Langgevelboerderij

Laan Ten Boomen 31
Lierop (Gemeente Someren)
Inleiding: LANGGEVELBOERDERIJ uit 1880 met dwarsdeel, gebouwd als gemengd bedrijf in ambachtelijk-traditionele stijl. De boerderij, die vri..

Boerderij van het Noordbrabantse langgeveltype, met schuur, maar geheel in de traditie van de omringende boerderijen

Laan Ten Boomen 38
Lierop (Gemeente Someren)
Boerderij van het Noordbrabantse langgeveltype, met schuur, eind XIXe eeuw, maar geheel in de traditie van de omringende boerderijen.

Boerderij, tevens oorspronkelijk brouwerij. Twee ingangen waarvan een in de kopgevel, met opgebogen onderzijde van het deurkalf; ramen met kleine roed ..

Boomen 14
Lierop (Gemeente Someren)
Boerderij, tevens oorspronkelijk brouwerij. Twee ingangen waarvan een in de kopgevel, met opgebogen onderzijde van het deurkalf; ramen met k..

Boerderij van het Noordbrabantse langgeveltype, met schuur

Laan Ten Boomen 37
Lierop (Gemeente Someren)
Boerderij van het Noordbrabantse langgeveltype, met schuur.

Patronaatsgebouw en kerkhofmuur. Het patronaat, behoorde oorspronkelijk bij de R.K. parochie H. Naam van Jezus

van Dongenstraat 2
Lierop (Gemeente Someren)
Inleiding: PATRONAATSGEBOUW uit 1926 en KERKHOFMUUR. Het patronaat, behoorde oorspronkelijk bij de R.K. parochie H. Naam van Jezus, waarvan..

Kaart & Routeplanner

Route naar Langgevelboerderij in Lierop