Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Leemcule: bouwhuis in Dalfsen

Kasteel Buitenplaats

Ruitenborghweg 2
7722PA Dalfsen
Overijssel

Bouwjaar: 1850

(1 recensie)

Beschrijving van Leemcule: bouwhuis

Omschrijving BOUWHUIS behorende tot de historische buitenplaats Leemcule; 1850, gedeeltelijk later. Een in oostelijke richting haaks op het huis staand, op de noordoost hoek daarvan aansluitend bakstenen gebouw op langgerekte rechthoekige plattegrond; één bouwlaag onder een schilddak met grijze pannen; inwendig aan de westzijde een bijkeuken van het huis, aan de oostzijde een dienstwoning en daartussen veestallen; paardeboxen met witte tegels, waarin tableaux van telkens 6 mangaan-kleurige tegels, paarden afbeeldend. Stichtingssteen "Mulert - van Omphal 1850" in de korte gevel aan de westkant. Waardering BOUWHUIS van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - vanwege de cultuurhistorische waarden; - als karakteristiek en wezenlijk functioneel onderdeel van het complex; - vanwege de functionele en ruimtelijke relatie met de overige complexonderdelen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 512362
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen (1)

Leemcule: bouwhuis
5
Recensie door: ()
Mijn moeder is hier geboren op 7 maart 1924
Toevoegen

Monumenten in de buurt van Leemcule: bouwhuis in Dalfsen

Leemcule: buitenplaats

Ruitenborghweg 2
Dalfsen
Omschrijving HOOFDGEBOUW van de historische buitenplaats Leemcule, XIXa, gedeeltelijk ouder. Nadat in het begin van de 19de eeuw het oorsp..

Leemcule: historische tuin- en parkaanleg

Ruitenborghweg 2
Dalfsen
Omschrijving HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG van de historische buitenplaats Leemcule, bestaande uit de volgende terreinonderdelen: a.Omgra..

Leemcule: inrijhek

Ruitenborghweg 2
Dalfsen
Omschrijving INRIJHEK behorende tot de historische buitenpaats Leemcule, XIX-XX. Twee op een dam over de gracht aan de Ruitenborghweg gepla..

Leemcule: tuinmuur

Ruitenborghweg 2
Dalfsen
Omschrijving TUINMUUR behorende tot de historische buitenplaats Leemcule, XIX. Op L-plattegrond, in het verlengde van de zuidgevel van het ..

Leemcule: brug

Ruitenborghweg 2
Dalfsen
Omschrijving BRUG, XIX ; achter het bouwhuis over de gracht naar de Leemculeweg ; rechte houten brug op twee ijzeren liggers zonder jukken ..

Kaart & Routeplanner

Route naar Leemcule: bouwhuis in Dalfsen

Foto's (1)