Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Leemcule: buitenplaats in Dalfsen

Kasteel Buitenplaats

Ruitenborghweg 2
7722PA Dalfsen
Overijssel

Bouwjaar: 1823-1824


Beschrijving van Leemcule: buitenplaats

Omschrijving HOOFDGEBOUW van de historische buitenplaats Leemcule, XIXa, gedeeltelijk ouder. Nadat in het begin van de 19de eeuw het oorspronkelijke hoofdgebouw en het westelijke bouwhuis afgebroken werden, is in 1823-24 het oostelijke bouwhuis, in oorsprong XVIII of ouder, qua oppervlak en inhoud ongeveer verdubbeld door het aan de voorzijde (westzijde) uit te breiden met vier kamers en een vestibule. Zo ontstond een nieuw hoofdgebouw: een langgerekt (noord-zuid) bakstenen gebouw onder een afgewolfd omlopend schilddak (donker verglaasde pannen) met Keulse goot, vier hoekschoorstenen en een vierkant dakruitertje onder een ingezwenkt zinken tentdak; voorgevel: aan weerszijden door lisenen begrensde, negen traveeën brede lijstgevel met driehoekig houten frontonbord boven het risalerende middendeel van drie traveeën; centrale voordeur met bovenlicht in rijke omlijsting; meerruitsramen met persiennes; langs de gevel een bestrating met ijsselsteentjes. Stichtingssteen "Mulert 1824" in de noordelijke zijgevel. De korte gevel aan de zuidkant (5 ramen breed) staat niet haaks op de voor- en achtergevel; hij werd opgetrokken evenwijdig aan de oude lindenlaan die binnen het bestaande orthogonale lanenstelsel enigszins scheef werd aangelegd vanwege de projectie op de kerktoren van Dalfsen (zie historische tuin- en parkaanleg); dienovereenkomstig hebben de beide zuidelijke schoorstenen een ruitvormige doorsnede. Het gesloopte westelijke bouwhuis was vanwege de ligging aan de lindenlaan minder lang dan het bewaard gebleven oostelijke bouwhuis. In het interieur zijn originele onderdelen bewaard gebleven. Waardering HOOFDGEBOUW van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - vanwege de gaafheid; - vanwege de cultuurhistorische waarden; - als hoofdgebouw van het gehele complex; - vanwege de functionele en ruimtelijke relatie met de overige complexonderdelen; - vanwege de architectonische bijzonderheid dat het een uitbreiding en verfraaiing van een ouder bouwhuis betreft en dat de richting van de zuidgevel aangepast is aan het tracé van de lindenlaan. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 512359
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Leemcule: buitenplaats in Dalfsen

Leemcule: historische tuin- en parkaanleg

Ruitenborghweg 2
Dalfsen
Omschrijving HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG van de historische buitenplaats Leemcule, bestaande uit de volgende terreinonderdelen: a.Omgra..

Leemcule: bouwhuis

Ruitenborghweg 2
Dalfsen
Omschrijving BOUWHUIS behorende tot de historische buitenplaats Leemcule; 1850, gedeeltelijk later. Een in oostelijke richting haaks op het..

Leemcule: inrijhek

Ruitenborghweg 2
Dalfsen
Omschrijving INRIJHEK behorende tot de historische buitenpaats Leemcule, XIX-XX. Twee op een dam over de gracht aan de Ruitenborghweg gepla..

Leemcule: tuinmuur

Ruitenborghweg 2
Dalfsen
Omschrijving TUINMUUR behorende tot de historische buitenplaats Leemcule, XIX. Op L-plattegrond, in het verlengde van de zuidgevel van het ..

Leemcule: brug

Ruitenborghweg 2
Dalfsen
Omschrijving BRUG, XIX ; achter het bouwhuis over de gracht naar de Leemculeweg ; rechte houten brug op twee ijzeren liggers zonder jukken ..

Kaart & Routeplanner

Route naar Leemcule: buitenplaats in Dalfsen

Foto's (1)