Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Boerderij "Altijd Zorg": zomerhuis in Zoeterwoude

Boerderij

Weipoortseweg 72 a
2381NG Zoeterwoude
Zuid Holland

Bouwjaar: ca. 1900 1900 ca. 1900


Beschrijving van Boerderij "Altijd Zorg": zomerhuis

Inleiding Omstreeks 1900 gebouwd ZOMERHUIS, links van de boerderij gesitueerd en onderdeel van het boerderijcomplex "Altijd Zorg" (beschermd onder monumentnummer 512352). Het betreft een eenvoudig, in een Traditioneel-Ambachtelijke stijl gebouwde toevoeging aan de reeds van rijkswege beschermde boerderij. Linksachter is een boenhok met het zomerhuis verbonden. Rechtsachter tegen het pand staat een voormalig karnhuis. Omschrijving Vanuit een rechthoekige plattegrond, in schone en gepleisterde baksteen opgetrokken huisje onder een met geglazuurde Hollandse pannen gedekt zadeldak. Ongepleisterde geveldelen met gepleisterde plint. Symmetrische voorgevel met hoeklisenen. Op de begane grond twee rechtgesloten vensters met zesruits schuiframen onder strekken met sluit- en aanzetstenen. Op de zolderverdieping een venster met keperboogvormig bovenraam, eveneens met sluit- en aanzetstenen. Dakrand met windveren. Linker zijgevel met rechts een blinde gevelpartij van schone baksteen en links van een middenliseen een gepleisterde gevelpartij met schijnvoegen, waarin een rechtgesloten venster met zesruits schuifraam. Goot rustend op houtenklampen. Achtergevel voorzien van staafankers en een tuit. Zowel op de begane grond als op de zolderverdieping een rechtgesloten venster met kruisraam onder rollaag. Deze gevel is voor een groot deel aan het oog onttrokken door het houten tussenlid van het ermee verbonden karnhuis. Grotendeels houten rechterzijgevel, door middel van een eveneens houten tussenlid met de boerderij verbonden. Waardering Het zomerhuis is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische en architectuurhistorische waarden als onderdeel van een voor de streek karakteristiek boerderijtype met bijbehorende opstallen. Voorts heeft het zomerhuis situationele waarde vanwege de bijzondere historisch-ruimtelijke samenhang met de overige agrarische bebouwing aan de Weipoortseweg en heeft het ensemblewarde vanwege de functionele en visuele samenhang met de overige complexonderdelen. Het zomerhuis is tevens van belang vanwege de herkenbaarheid en de gaafheid van het exterieur. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 512356
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:32:19.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Boerderij "Altijd Zorg": zomerhuis in Zoeterwoude

Boerderij "Altijd Zorg": karnhuis

Weipoortseweg 72a
Zoeterwoude
Inleiding Omstreeks 1900 gebouwd, links van de boerderij staand en door middel van een tussenlid met het zomerhuis verbonden voormalig KARN..

Boerderij "Altijd Zorg": boenhok

Weipoortseweg 72a
Zoeterwoude
Inleiding Vroeg-twintigste eeuws voormalig BOENHOK, onderdeel van het boerderijcomplex genaamd "Altijd Zorg" (beschermd onder monumentnumme..

Boerderij "Altijd Zorg". Puntgevel met vlechtingen. Langgerekt rieten dak

Weipoortseweg 72
Zoeterwoude
Boerderij "Altijd Zorg" (XVII ?). Puntgevel met vlechtingen. Langgerekt rieten dak.

Boerderij "Altijd Zorg": wagenschuur annex paardenstal

Weipoortseweg 72
Zoeterwoude
Inleiding Een rechts van de zeventiende eeuwse boerderij staande WAGENSCHUUR annex PAARDENSTAL, behorende tot het boerderijcomplex "Ă„ltijd..

Boerderij "Altijd Zorg": hooiberg

Weipoortseweg 69b
Zoeterwoude
Inleiding HOOIBERG behorend bij het boerderijcomplex "Veldzigt" (beschermd onder monumentnummer 41049). In oorsprong stonden er twee hooibe..

Kaart & Routeplanner

Route naar Boerderij "Altijd Zorg": zomerhuis in Zoeterwoude