Boerderij "Altijd Zorg": boenhok in Zoeterwoude

Weipoortseweg 72 a
2381NG Zoeterwoude

Beschrijving van Boerderij "Altijd Zorg": boenhok

Inleiding Vroeg-twintigste eeuws voormalig BOENHOK, onderdeel van het boerderijcomplex genaamd "Altijd Zorg" (beschermd onder monumentnummer 512352). Het in een Traditioneel-Amabachtelijke stijl gebouwde hok is verbonden met de linker (noordelijke) zijgevel van het zomerhuis en stond oorspronkelijk boven een sloot, die voor een deel is gedempt. Omschrijving Vanuit een rechthoekige plattegrond, in schone baksteen met gepleisterde plint opgetrokken boenhok onder een met golfplaat gedekt lessenaardak. In de naar de weg gekeerde gevel een tegen het zomerhuis aan staande deur onder rollagen twee halfronde venster met gietijzeren ramen. In de linker (noordelijke) zijgevel een identiek venster. In het midden van de symmetrische achtergevel twee vensters met houten kruisraam in een gevelveld van liggende planken, waar zich oorspronkelijk de boenstoep bevond. Waardering Het boenhok is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische en architectuurhistorische waarden als onderdeel van een voor de streek karakteristiek boerderijtype met bijbehorende opstallen. Voorts heeft het boenhok situationele waarde vanwege de bijzondere historisch-ruimtelijke samenhang met de overige agrarische bebouwing aan de Weipoortseweg en heeft het ensemblewaarde vanwege de functionele en visuele samenhang met de overige complexonderdelen. Het boenhok is tevens van belang vanwege de herkenbaarheid en de gaafheid van het exterieur. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)