Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Boerderij "Altijd Zorg": karnhuis in Zoeterwoude

Boerderij

Weipoortseweg 72 a
2381NG Zoeterwoude
Zuid Holland

Bouwjaar: ca. 1900 1900 ca. 1900


Beschrijving van Boerderij "Altijd Zorg": karnhuis

Inleiding Omstreeks 1900 gebouwd, links van de boerderij staand en door middel van een tussenlid met het zomerhuis verbonden voormalig KARNHUIS. Het betreft een eenvoudig, in een Traditioneel-Ambachtelijke stijl gebouwd karnhuis behorend bij het boerderijcomplex "Altijd Zorg" (beschermd onder monumentnummer 512352). Omschrijving Vanuit een vierkante plattegrond, in schone baksteen opgetrokken huisje onder een met Hollandse pannen gedekt tentdak. Het huisje is aan de westkant doormiddel van een houten tussenlid met het zomerhuis verbonden. De noordgevel bevat twee getoogde vensters met gietijzeren stalramen. De twee rechtgesloten gevelopeningen in de oostgevel zijn een venster met zesruits-schuifraam en een nieuwe glasdeur, die beide onder een rollaag staan. De naar de boerderij gekeerde zuidgevel is blind. Waardering Het karnhuis is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische en architectuurhistorische waarden als onderdeel van een voor de streek karakteristiek boerderijtype met bijbehorende opstallen. Voorts heeft het karnhuis situationele waarde vanwege de bijzondere historisch-ruimtelijke samenhang met de overige agrarische bebouwing aan de Weipoortseweg en heeft het ensemblewaarde vanwege de functionele en visuele samenhang met de overige complexonderdelen. Het karnhuis is tevens van belang vanwege de herkenbaarheid en de gaafheid van het exterieur. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 512353
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:32:19.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Boerderij "Altijd Zorg": karnhuis in Zoeterwoude

Boerderij "Altijd Zorg": boenhok

Weipoortseweg 72a
Zoeterwoude
Inleiding Vroeg-twintigste eeuws voormalig BOENHOK, onderdeel van het boerderijcomplex genaamd "Altijd Zorg" (beschermd onder monumentnumme..

Boerderij "Altijd Zorg": zomerhuis

Weipoortseweg 72a
Zoeterwoude
Inleiding Omstreeks 1900 gebouwd ZOMERHUIS, links van de boerderij gesitueerd en onderdeel van het boerderijcomplex "Altijd Zorg" (bescherm..

Boerderij "Altijd Zorg". Puntgevel met vlechtingen. Langgerekt rieten dak

Weipoortseweg 72
Zoeterwoude
Boerderij "Altijd Zorg" (XVII ?). Puntgevel met vlechtingen. Langgerekt rieten dak.

Boerderij "Altijd Zorg": wagenschuur annex paardenstal

Weipoortseweg 72
Zoeterwoude
Inleiding Een rechts van de zeventiende eeuwse boerderij staande WAGENSCHUUR annex PAARDENSTAL, behorende tot het boerderijcomplex "Ă„ltijd..

Boerderij "Altijd Zorg": hooiberg

Weipoortseweg 69b
Zoeterwoude
Inleiding HOOIBERG behorend bij het boerderijcomplex "Veldzigt" (beschermd onder monumentnummer 41049). In oorsprong stonden er twee hooibe..

Kaart & Routeplanner

Route naar Boerderij "Altijd Zorg": karnhuis in Zoeterwoude