Strandhuis "Den Bildtpollen", schuur in St. Annaparochie

Schuringaweg 63
9076GS St. Annaparochie (gemeente Het Bildt)

Beschrijving van Strandhuis "Den Bildtpollen", schuur

Inleiding De blokvormige SCHUUR uit 1899 die bij het complex van het "Strandhuis De Bildtpollen" hoort, bevindt zich aan de zuidwestzijde van het strandhuis en is naar het noorden georinteerd. Omschrijving De schuur op rechthoekige plattegrond is opgetrokken in bruine baksteen en wordt door een schilddak met wolfeinden gedekt, hetgeen de schuur een boerderij-achtig aanzien geeft. De constructie van het dekbalkgebint en de sporenkap zijn origineel. Onder het golfplaten dak ligt de rieten dakbedekking. Zowel aan de voor- als achterzijde is een uilebord met eenvoudige makelaar geplaatst, het achterste met een ijzeren lansvormige windwijzer. Recentelijk is de voorgevel tot ca. 1┬Ż m. hoogte met rechtopstaand metselwerk bekleed. De originele brede deur is inmiddels vervangen door een garagedeur. Waardering De schuur, horend bij het complex van het "Strandhuis De Bildtpollen", is van algemeen cultuurhistorisch en architectuurhistorisch belang: - als essentieel onderdeel van een groter geheel dat cultuurhistorisch, typologisch en qua functionele zeldzaamheid van nationaal belang is; - vanwege de situering, verbonden met de functie van het complex; - vanwege de -in redelijke mate aanwezige- architectonische gaafheid van exterieur en interieur; - in relatie tot de visuele en structurele gaafheid van de landschappelijke omgeving. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)