Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Schoenfabriek Bata: dienstwoning voor lager personeel in Best

Woonhuis

Welvaartstraat 10
5684ZJ Best
Noord Brabant

Bouwjaar: 1938-1939
Architect: Antonín Vítek


Beschrijving van Schoenfabriek Bata: dienstwoning voor lager personeel

Inleiding DIENSTWONING (type V) voor lager personeel in de stijlvormen van het Functionalisme uit 1938-39, gebouwd door de Tsjech Thomas Bata bij zijn schoenfabriek in Batadorp. Het ontwerp is vermoedelijk van architect Antonín Vítek, die verbonden was aan de moederfabriek te Zlín (Tsjechoslowakije). Van dit bouwtype IV zijn zeventien blokken gebouwd, het zijn: Batalaan 15-17 ", 19-21", 23-25", 27- samen met Wilhelminakanaalstraat -1 Welvaartstraat 1-3", 5-7", 9-11", 3-15", 17-19", 2-4", 6-8", 10-12", 14- Samen met Wilhelminakanaalstraat -11", 3-3A", 5-5A", 7-7A", 9-9A In heel Batadorp werden, in het tweede kwart van de 20ste eeuw, voor lager en hoger personeel van de fabriek 123 dienstwoningen gebouwd in negen bouwtypes. Omschrijving Het woonhuis met twee bouwlagen heeft een rechthoekige plattegrond met aan de achterkant een eenlaagse uitbouw. Boven de voordeur een houten luifel op houten korbelen. Zowel het woonhuis als de berging hebben platte daken met een houten overstek. Het opgaande werk bestaat uit machinale baksteen gemetseld in halfsteens verband. De muuropeningen zijn voorzien van een rollaag. Op de verdieping boven de voordeur een rond venster. De indeling van de vensters is gewijzigd. De indeling van de huizen, die het spiegelbeeld zijn van elkaar is als volgt: op de begane grond een gang met trap en w.c., woonkamer met tuindeuren, keuken met kelderkast onder de trap, bergplaats met met ingebouwde provisiekast en douche. Op de verdieping drie slaapkamers. De grootste aan de straat met ingebouwde kast en wastafelkast naast het ronde venster. De kleinste met een deur naar balkon boven de berging. De woonkamervloer, verdiepingsvloer en het platte dak hebben een houten balklaag. De rest van de vloeren is van beton voorzien van een deklaag van cement-estrik of terrazzowerk. Waardering: De dubbele dienstwoning type V is van algemeen belang. Het pand heeft cultuurhistorische waarden als voorbeeld van een sociaal-economische ontwikkeling, namelijk de industrialisatie en internationalisering van Noord-Brabant in het Interbellum. Het object is tevens van belang voor de typologische ontwikkeling van de arbeiderswoning. Het heeft architectuurhistorisch belang als karakteristiek en zeldzaam voorbeeld van het Functionalisme en als stijlvoorbeeld van de Praagse Academie voor Creatieve Kunst. Het heeft ensemblewaarden als functioneel onderdeel van de Companytown Batadorp, die voor Nederland als een zeer bijzonder stedenbouwkundige ontwikkeling aangemerkt dient te worden. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 512332
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Schoenfabriek Bata: dienstwoning voor lager personeel in Best

Dienstwoning voor hoger personeel

Batalaan 8a
Best
Inleiding DIENSTWONING (type VIII) voor hoger personeel in de stijlvormen van het Functionalisme uit 1941, gebouwd door de Tsjech Thomas B..

Batalaan 5-7: Dubbele dienstwoning Type III

Batalaan 5
Best
Inleiding: DUBBELE DIENSTWONING (type III) voor lager personeel in de stijlvormen van het Functionalisme uit 1935, gebouwd door de Tsjech T..

Schoenfabriek Bata: dienstwoning voor lager personeel

Wilhelminakanaalstraat 17
Best
Inleiding DIENSTWONING (type VI) voor lager personeel in de stijlvormen van het Functionalisme uit 1938-39, gebouwd door de Tsjech Thomas B..

Dubbele dienstwoning met garage voor hoger personeel in de stijlvormen van het functionalisme uit 1933, gebouwd door Thomas Bata bij zijn schoenfabrie ..

Batalaan 1
Best
Inleiding DUBBELE DIENSTWONING met GARAGE (type II) voor hoger personeel in de stijlvormen van het Functionalisme uit 1933, gebouwd door de..

Dubbele dienstwoning

Europaplein 12
Best
Inleiding: DUBBELE DIENSTWONING (type I) voor lager personeel in de stijlvormen van het Functionalisme uit 1933, gebouwd door de Tsjech Tho..

Kaart & Routeplanner

Route naar Schoenfabriek Bata: dienstwoning voor lager personeel in Best

Foto's (1)