Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Langgevelboerderij met dwarsdeel in Best

Boerderij

Sint-Oedenrodeseweg 30 a
5681PK Best
Noord Brabant

Bouwjaar: 1850-1875


Beschrijving van Langgevelboerderij met dwarsdeel

Inleiding: LANGGEVELBOERDERIJ met dwarsdeel uit het derde kwart van de 19e eeuw. De voor- of westgevel staat aan de Sint-Oedenrodenseweg. Omschrijving: De boerderij heeft een wolfdak gedekt met verbeterde hollandse pannen. De gevels zijn opgetrokken uit handgevormde baksteen gemetseld in kruisverband met cementen plint. De voordeur wordt geflankeerd door vijftien-ruits schuifvensters metluiken. Het bovenlicht van de voordeur heeft een geometrische roedeverdeling. De kelder met erboven de opkamer bevindt zich aan de voorkant van de boerderij en wel in het midden van de gevel naast de stal. Rechts van het woongedeelte een kamer met groot vierdelig raam met kleine roedenverdeling, dat licht geeft in een mogelijk later aangebouwde werkplaats. Deze heeft in de zijgevel een ingang met ongedeeld bovenlicht en een raam met klein roedenverdeling. Op het erf een drietal hoogstam-fruitbomen en een noteboom. Waardering: De boerderij is van algemeen belang. Het gebouw heeft cultuurhistorisch belang als voorbeeld van de sociaal-economische ontwikkeling van de landbouw in Noord-Brabant en als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van de boerderij. Architectuurhistorisch is het pand van belang als voorbeeld van een eenvoudige keuterij, die deels later is gewijzigd voor de inbouw van een bedrijfsruimte. De boerderij is belangrijk vanwege de gaafheid van het exterieur en is als zodanig langzamerhand zeldzaam geworden. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 512330
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Langgevelboerderij met dwarsdeel in Best

Landarbeiderswoning onder met riet en pannen gedekt wolfdak. In de voorgevel een venster met luiken, wisseldorpel en kleine roedenverdeling

Molenkampseweg 10
Best
Landarbeiderswoning uit de 18e eeuw onder met riet en pannen gedekt wolfdak. In de voorgevel een venster met luiken, wisseldorpel en kleine ..

Brabantse langgevelboerderij. Schilddak met riet en pannen gedekt. In het woongedeelte vensters met luiken en 25-ruitsschuiframen. In de stal een zijb ..

Klaverhoekseweg 6
Best
Brabantse langgevelboerderij, 18e eeuw. Schilddak met riet en pannen gedekt. In het woongedeelte vensters met luiken en 25-ruitsschuiframen...

Boerderij van het Noordbrabants langgeveltype

Sint-Oedenrodeseweg 15
Best
Boerderij van het Noordbrabants langgeveltype. Jaarankers 1686.

Perceelsgedeelte van de boerderij van het Brabantse langgeveltype

Sint-Oedenrodeseweg 13
Best
Perceelsgedeelte van de boerderij van het Brabantse langgeveltype St. Oedenrodeseweg 15.

Heilige Odulphus

Hoofdstraat 33
Best
Inleiding R.K. H. Odulphus KERK met KERKTOREN, in Neo-Gotische stijl, gebouwd tussen 1880 en 1911, naar ontwerp van architect K. Weber. ..

Kaart & Routeplanner

Route naar Langgevelboerderij met dwarsdeel in Best

Foto's (1)