Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Woonhuis en kantoor met tuin in Best

Woonhuis

Hoofdstraat 68
5683AG Best
Noord Brabant

Bouwjaar: 1942
Architect: C. Geenen

(1 recensie)

Beschrijving van Woonhuis en kantoor met tuin

Inleiding WOONHUIS en KANTOOR met TUIN uit 1942 met ingangspartij in neo-barokke stijl door beeldhouwer Toon van de Wiel. Het ontwerp in traditionalistische stijl is van de Eindhovense architect C. Geenen. Het huis is gebouwd voor de Bestse aannemer Van Heesewijk. In 1946 vond een uitbreiding plaats. Het huis heeft een L-vormige plattegrond. Het staat met de zuidgevel aan de Hoofdstraat en met de blinde westgevel op de rooilijn. De oostgevel grenst aan de inrit naar de achterliggende oorspronkelijk bijbehorendewerkplaatsen. Omschrijving Het huis op L-vormige plattegrond heeft twee bouwlagen onder zadeldakentussen tuitgevels. De voorgevel is vier travee├źn breed. De buitenmuren zijn van handgevormde baksteen gemetseld in kruisverband. Het kent een rijke toepassing van natuursteen waaronder Gravenhorsterzandsteen, tuf- en hardsteen, onder andere toegepast in deklijsten, ingangsomlijsting, lateien en basement. Boven de ingangspartij een gemetselde halsgevel. De voordeur is gemaakt naar ontwerp van een deur van een Amsterdams grachtenhuis, waarboven een gebogen kalf met een neo-barok smeedijzeren bovenlicht en lantaarn. De houten geprofileerde kozijnen zijn voorzien van twaalfruits stalenramen. De neo-barokke ingangsomlijsting is een ontwerp van beeldhouwer Toon van de Wiel (Breda). In de bekroning zijn weergegeven St. Joseph de patroon van de aannemers en de symbolen voor handel en welvaart, verder twee kopjes van de kinderen van Heesewijk, een hamer, troffel en nijptang. In de zijgevel van het huis bevindt zich een figuratief glas-in-lood gedenkraam uit 1949, aangeboden door het personeel aan bovengenoemde firma. Het is gemaakt door P. Wiegersma. In de woonkamer dubbele schuifdeuren, een stel met glas en het andere stel met houten panelen. Verder een gebeeldhouwde schoorsteenmantel en stucplafonds met geprofileerde lijsten. Rijke toepassing van blank eikenhout onder andere aan deuren en betimmeringen. Het gehele huis is onderkelderd. Op het erf achter het huis een rechthoekige vijver uit de bouwtijd. Waardering Het woonhuis is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van de sociaal-economische ontwikkeling, namelijk de stichting van rijk gedetailleerde woningen voor de lokale elite in het bestaande dorpsbeeld; het is tevens van belang als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van het woonhuis. Het object is van architectuurhistorisch belang door de stijl en de detaillering, die bewust teruggrijpt op een ge├»dealiseerd Brabants verleden in een traditionele baroktrant. Het is van belang als voorbeeld van het oeuvre van de architect C. Geenen. Het huis is van belang vanwege de architectuurhistorische en typologische zeldzaamheid. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 512329
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen (1)

Woonhuis en kantoor met tuin
1
Recensie door: ()
Heeft een schilderbeurt nodig, vooral de deur. slecht onderhouden.
Toevoegen

Monumenten in de buurt van Woonhuis en kantoor met tuin in Best

Pastorie bij de R.K. kerk H. Odulphus

Hoofdstraat 35
Best
Inleiding PASTORIE bij de R.K. kerk H. Odulphus, gebouwd in 1856 en 1911 en toont Ambachtelijk Traditionele vormen. Ontwerp van architect K..

Beeld van de H. Odulphus

Hoofdstraat 35
Best
Inleiding BEELD van de H. Odulphus uit ca. 1911. Het beeld van Franse kalksteen stond voor 1960 in de topgevel van het gesloopte parochiehu..

Heilige Odulphus

Hoofdstraat 33
Best
Inleiding R.K. H. Odulphus KERK met KERKTOREN, in Neo-Gotische stijl, gebouwd tussen 1880 en 1911, naar ontwerp van architect K. Weber. ..

Romp van Molen van Den Otter/ De Volharding, voormalige ronde bakstenen stellingmolen

H. Hartstraat 1
Best
Omstreeks 1850 opgetrokken romp van een voormalige ronde bakstenen stellingmolen; de romp is afgedekt door een flauw-hellend polygonaal kapj..

Boerderij van het Noordbrabantse langgeveltype. Ramen met kleine roedenverdeling

St Franciscusweg 9
Best
Boerderij van het Noordbrabantse langgeveltype. Ramen met kleine roedenverdeling.

Kaart & Routeplanner

Route naar Woonhuis en kantoor met tuin in Best

Foto's (1)