Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Dubbele dienstwoning in Best

Woonhuis

Europaplein 12
5684ZC Best
Noord Brabant

Bouwjaar: 1933
Architect: vermoedelijk Antonín Vítek


Beschrijving van Dubbele dienstwoning

Inleiding: DUBBELE DIENSTWONING (type I) voor lager personeel in de stijlvormen van het Functionalisme uit 1933, gebouwd door de Tsjech Thomas Bata bij zijn schoenfabriek in Batadorp. Het ontwerp is vermoedelijk van architect Antonín Vítek, die verbonden was aan de moederfabriek te Zlín (Tsjechoslowakije). Van dit bouwtype I zijn vijf blokken gebouwd, het zijn: Europaplein 10-11, 12-13, 14-15, 16-17, 18-19 In heel Batadorp werden, in het tweede kwart van de 20ste eeuw, voor lager en hoger personeel van de fabriek ca.130 dienstwoningen gebouwd in elf bouwtypes. Omschrijving Het dubbele woonhuis met twee bouwlagen, is kubusvormig van opzet. Slechts de schoorsteen en een kleine betonnen luifel boven voor- en achterdeur doorbreken de kubusvorm. Achter de huizen een gecombineerde berging onder platdak. De voordeur ligt in de zijgevel. De gezamenlijke voorgevels liggen op het noordoosten. De huizen met de berging zijn opgetrokken uit machinale baksteen gemetseld in halfsteensverband. De muuropeningen en dakrand zijn voorzien van een rollaag. De indeling van de huizen, die het spiegelbeeld zijn van elkaar, is alsvolgt: Op de begane grond een woonkamer van 16 m2; keuken van 6,57 m2;badkamer tevens w.c.; bergplaats; hal met kelderkast onder trap. De trapnaar de verdieping is bereikbaar via de woonkamer. De verdieping heeft drie slaapkamers, waarvan één met een vaste kast boven de trap. De woonkamervloer, verdiepingsvloer en het platte dak hebben een houten balklaag. De rest van de vloeren is van beton voorzien van een deklaag van cement-estrik of terrazzowerk. Waardering De dubbele dienstwoning is van algemeen belang, tevens architectuur- encultuurhistorisch waardevol. De woningen zijn karakteristieke en zeldzame voorbeelden van hetFunctionalisme van de jaren '20 en '30 van de 20e eeuw en de invloed van de Praagse Academie voor Creatieve kunst. Ze zijn van belang als functioneel onderdeel van het fabrieksdorp Bata, dat voor Nederland als een zeer bijzondere stedenbouwkundige ontwikkeling aangemerkt kan worden. Voor het stedenbouwkundige beeld in samenhang met de fabrieksgebouwen en als oudste voorbeeld van dienstwoningen type I binnen Batadorp hebben de huizen extra betekenis. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 512328
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Dubbele dienstwoning in Best

Dubbele dienstwoning met garage voor hoger personeel in de stijlvormen van het functionalisme uit 1933, gebouwd door Thomas Bata bij zijn schoenfabrie ..

Batalaan 1
Best
Inleiding DUBBELE DIENSTWONING met GARAGE (type II) voor hoger personeel in de stijlvormen van het Functionalisme uit 1933, gebouwd door de..

Schoenfabriek Bata: de schoenfabriek

Europaplein 1
Best
Inleiding SCHOENFABRIEK. Nederlandse Schoen & Lederfabriek Bata inde stijlvormen van het Functionalisme gebouwd in 1934 naar ontwerp van ar..

Schoenfabriek Bata: kantoor

Europaplein 1
Best
Inleiding KANTOOR van de Nederlandse Schoen & Lederfabriek Bata in de vormen van het Functionalisme gebouwd in 1938 naar ontwerp van archit..

Schoenfabriek Bata, de kousenfabriek

Europaplein 1
Best
Inleiding KOUSENFABRIEK van de N.V. Nederlandse Schoen en Lederfabriek Bata, gebouwd in de vormen van het Functionalisme in 1938 naar ontwe..

Schoenfabriek Bata: dienstwoning voor lager personeel

Wilhelminakanaalstraat 17
Best
Inleiding DIENSTWONING (type VI) voor lager personeel in de stijlvormen van het Functionalisme uit 1938-39, gebouwd door de Tsjech Thomas B..

Kaart & Routeplanner

Route naar Dubbele dienstwoning in Best

Foto's (1)