Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Langgevelboerderij met dwarsdeel en twee schuren in Best

Boerderij

Broekstraat 42
5684LW Best
Noord Brabant

Bouwjaar: 1875-1900


Beschrijving van Langgevelboerderij met dwarsdeel en twee schuren

Inleiding LANGGEVELBOERDERIJ met dwarsdeel en twee schuren uit het vierde kwart van de negentiende eeuw gelegen op de hoek met de Mosselaarweg. De lange voor- of westgevel ligt aan de Broekstraat. Omschrijving Boerderij heeft een zadeldak met wolfseind gedekt met Tuile-du-Nord pannen. De gevels zijn opgetrokken uit handgevormde baksteen gemetseld in kruisverband met cementen plint. Zesruits vensters met luiken en geometrisch bovenlicht bij voordeur. Beide schuren zijn van hout. Ze hebben een zadeldak gedekt met oud-hollandse pannen. Tegen de zuidgevel van de boerderij een wijnrank. Op het erf enige hoogstamfruitbomen en walnotenboom. Het erf is aan de Mosselaarweg afgescheiden door onder andere een beukenhaag. Voor en opzij van de boerderij een vijftal oude snoeilindebomen. Waardering De boerderij is van algemeen belang. Het gebouw heeft cultuurhistorisch belang als voorbeeld van de sociaal-economische ontwikkeling van de landbouw in Noord-Brabant en als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van de boerderij. Architectuurhistorisch is het pand van belang als voorbeeld van een eenvoudige keuterij. De boerderij is belangrijk vanwege de gaafheid van het exterieur en is als zodanig langzamerhand zeldzaam geworden. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 512327
Laatste wijziging: 2014-10-12 19:38:37.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Langgevelboerderij met dwarsdeel en twee schuren in Best

Boerderij van het Noordbrabantse langgeveltype. Ramen met kleine roedenverdeling

St Franciscusweg 9
Best
Boerderij van het Noordbrabantse langgeveltype. Ramen met kleine roedenverdeling.

Woonhuis en kantoor met tuin

Hoofdstraat 68
Best
Inleiding WOONHUIS en KANTOOR met TUIN uit 1942 met ingangspartij in neo-barokke stijl door beeldhouwer Toon van de Wiel. Het ontwerp in tr..

Pastorie bij de R.K. kerk H. Odulphus

Hoofdstraat 35
Best
Inleiding PASTORIE bij de R.K. kerk H. Odulphus, gebouwd in 1856 en 1911 en toont Ambachtelijk Traditionele vormen. Ontwerp van architect K..

Beeld van de H. Odulphus

Hoofdstraat 35
Best
Inleiding BEELD van de H. Odulphus uit ca. 1911. Het beeld van Franse kalksteen stond voor 1960 in de topgevel van het gesloopte parochiehu..

Heilige Odulphus

Hoofdstraat 33
Best
Inleiding R.K. H. Odulphus KERK met KERKTOREN, in Neo-Gotische stijl, gebouwd tussen 1880 en 1911, naar ontwerp van architect K. Weber. ..

Kaart & Routeplanner

Route naar Langgevelboerderij met dwarsdeel en twee schuren in Best

Foto's (2)