Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Batalaan 5-7: Dubbele dienstwoning Type III in Best

Woonhuis

Batalaan 5
5684ZK Best
Noord Brabant

Bouwjaar: 1935
Architect: vermoedelijk Antonín Vítek


Beschrijving van Batalaan 5-7: Dubbele dienstwoning Type III

Inleiding: DUBBELE DIENSTWONING (type III) voor lager personeel in de stijlvormen van het Functionalisme uit 1935, gebouwd door de Tsjech Thomas Bata bij zijn schoenfabriek in Batadorp. Het ontwerp is vermoedelijk van architect Antonín Vítek, die verbonden was aan de moederfabriek te Zlín (Tsjechoslowakije). Van dit bouwtype III zijn twaalf blokken gebouwd, het zijn: Amsterdamsestraat 2-4 ", 6-8", 10-12", 14-16", 18-20", 1-3", 5-7", 9-11", 13-15", 17-19", Batalaan 1B-3", 5-7 In heel Batadorp werden, in het tweede kwart van de 20ste eeuw, voor lager en hoger personeel van de fabriek 123 dienstwoningen gebouwd in negen bouwtypes. Omschrijving Het dubbele woonhuis heeft twee bouwlagen en is kubusvormig van opzet. Het heeft een betonnen dakoverstek en fries. Een kleine betonnen luifel en aangebouwde L-vormige gemetselde zitbank bij de voordeur doorbreken de strakke architectuur van de huizen. Het opgaande werk bestaat uit machinale baksteen gemetseld in halfsteensverband. De muuropeningen zijn voorzien van een rollaag. Onder de luifel naast de voordeur een halfsteens uitgebouwde penant. De indeling van devensters is gewijzigd. De indeling van de huizen, die het spiegelbeeld zijn van elkaar is alsvolgt: op de begane grond een gang met trap, woonkamer, keuken met provisiekast, badkamer, bergplaats. Op de verdieping drie slaapkamers, waarvan twee met ingebouwde kasten. De woonkamervloer, verdiepingsvloer en het platte dak hebben een houten balklaag. De rest van de vloeren is van beton voorzien van een deklaag van cement-estrik of terrazzowerk. Waardering: De dubbele dienstwoning type III is van algemeen belang. Het gebouw heeft cultuurhistorische waarde als voorbeeld van een sociaal-economische ontwikkeling, namelijk de industrialisatie en internationalisering van Noord-Brabant in het Interbellum. Het object is tevens van belang voor de typologische ontwikkeling van de arbeiderswoning. Het heeft architectuurhistorisch belang als karakteristiek en zeldzaam voorbeeld van het Functionalisme en als stijlvoorbeeld van de Praagse Academie voor Creatieve Kunst. Ze heeft ensemblewaarden als functioneel onderdeel van de Companytown Batadorp, die voor Nederland als een zeer bijzondere stedenbouwkundige ontwikkeling aangemerkt dient te worden. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 512324
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Batalaan 5-7
Batalaan 5 en 7 (2010)
Batalaan 5 en 7 (2010)
Locatie Batalaan, Best
Oorspr. functie dubbele dienstwoning
Bouw gereed 1935
Bouwstijl Functionalisme
Monumentstatus Rijksmonument
Monumentnummer 512324
Architect Antonín Vítek (waarschijnlijk)
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

Batalaan 5-7 in Best is een dubbele dienstwoning gebouwd in 1935 gelegen in de wijk Batadorp. De dubbele dienstwoning is waarschijnlijk een ontwerp van de Tsjechische architect Antonín Vítek, die verbonden was van het Tsjechische moederbedrijf. De woning is van het type III ontworpen voor het lagere personeel van de schoenfabriek van de Tsjech Tomáš Baťa. Van het type III zijn 12 dubbele dienstwoningen gebouwd. Het gebouw is in functionalistische stijl opgetrokken. Het gebouw heeft de status van rijksmonument. De kunstwerken van gesmolten glas in de tuin zijn van kunstenaar Dhr. Van der Sangen.


Monumenten in de buurt van Batalaan 5-7: Dubbele dienstwoning Type III in Best

Dienstwoning voor hoger personeel

Batalaan 8a
Best
Inleiding DIENSTWONING (type VIII) voor hoger personeel in de stijlvormen van het Functionalisme uit 1941, gebouwd door de Tsjech Thomas B..

Schoenfabriek Bata: dienstwoning voor lager personeel

Wilhelminakanaalstraat 17
Best
Inleiding DIENSTWONING (type VI) voor lager personeel in de stijlvormen van het Functionalisme uit 1938-39, gebouwd door de Tsjech Thomas B..

Dubbele dienstwoning met garage voor hoger personeel in de stijlvormen van het functionalisme uit 1933, gebouwd door Thomas Bata bij zijn schoenfabrie ..

Batalaan 1
Best
Inleiding DUBBELE DIENSTWONING met GARAGE (type II) voor hoger personeel in de stijlvormen van het Functionalisme uit 1933, gebouwd door de..

Schoenfabriek Bata: dienstwoning voor lager personeel

Welvaartstraat 10
Best
Inleiding DIENSTWONING (type V) voor lager personeel in de stijlvormen van het Functionalisme uit 1938-39, gebouwd door de Tsjech Thomas Ba..

Dubbele dienstwoning

Europaplein 12
Best
Inleiding: DUBBELE DIENSTWONING (type I) voor lager personeel in de stijlvormen van het Functionalisme uit 1933, gebouwd door de Tsjech Tho..

Kaart & Routeplanner

Route naar Batalaan 5-7: Dubbele dienstwoning Type III in Best

Foto's (6)