Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Pastorie bij de R.K. kerk H. Odulphus in Best

Kerkelijk Gebouw

Hoofdstraat 35
5683AC Best
Noord Brabant

Bouwjaar: 1856 en 1911
Architect: K. Weber


Beschrijving van Pastorie bij de R.K. kerk H. Odulphus

Inleiding PASTORIE bij de R.K. kerk H. Odulphus, gebouwd in 1856 en 1911 en toont Ambachtelijk Traditionele vormen. Ontwerp van architect K. Weber. Beschrijving Pastorie uit 1856 en 1911 is gedeeltelijk ouder dan de kerk. De pastorie heeft twee bouwlagen onder drie naast elkaar gelegen schilddaken. Het oudste gedeelte uit 1856, ligt onder het middelste schilddak. Dit bestaat uit vijf travee├źn. In 1911 vond een uitbreiding plaats aan beide zijkanten van de pastorie met een vleugel van twee travee├źn breed. De bakstenen gevels hebben natuurstenen speklagen ter hoogte van de bovenen onderkant van de vensters. De voor- en achteringang hebben een klassicistische hardstenen omlijsting, aan de voorkant met voluten. De dubbele deuren zijn voorzien van smeedijzeren roosters. In het dak boven de hoofdingang een gemetselde topgevel met kleinedrietrapbekroning met siersmeedwerk. De bakstenen gevels zijn gemetseld in kruisverband. Het oudste gedeelte van de pastorie heeft handgevormde stenen. De muuropeningen zijn getoogd, ze zijn voorzien van kruisvormige schuifvensters. Aan de voorkant van de rechter zijvleugel, op de begane grond twee blindvensters. Het huis heeft rondom een hardstenen plint en onder het dak een gemetseld fries met houten kroonlijst. Uitzondering hierop vormt de achtergevel met een geprofileerd gepleisterd fries. In de linker zijvleugel bevinden zich naast de keuken en toegang naar dekerk de dienstvertrekken, met een eigen toegang vanaf straat en kerkplein. In het huis een zwart marmeren gangvloer met centraal een wit stervormige versiering. Fraaie stucplafonds met zwaar geprofileerde lijsten in achterkamer, met klein koepelgewelf en in voorkamer met gebeeldhouwde versiering, geheel geschilderd in pasteltinten. Drie marmeren schoorsteenmantels. In het trappenhuis houten bordestrappen met leuningwrong en kuipstukken. De bovenverdieping is bij het trappenhuis afsluitbaar met twee grotedubbele paneeldeuren. Imitatie hout-schilderwerk op verdieping. Twee kelders, de oudste met een gemetseld tongewelf met wijnnissen. Waardering De pastorie is van algemeen belang. Zij heeft cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van de ontwikkeling van het katholicisme in het zuiden en is tevens van belang voor de typologische ontwikkeling van de pastorie. Zij heeft architectuurhistorische waarde vanwege de stijl en de sobere detaillering. Het gebouw heeft ensemblewaarden vanwege de bijzondere betekenis door de situering naast de kerk, nauw verbonden met de ontwikkeling/uitbreiding van het kerkdorp. Het gebouw is in- en uitwendig gaaf bewaard gebleven. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 512322
Laatste wijziging: 2014-10-12 19:38:37.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Pastorie bij de R.K. kerk H. Odulphus in Best

Beeld van de H. Odulphus

Hoofdstraat 35
Best
Inleiding BEELD van de H. Odulphus uit ca. 1911. Het beeld van Franse kalksteen stond voor 1960 in de topgevel van het gesloopte parochiehu..

Heilige Odulphus

Hoofdstraat 33
Best
Inleiding R.K. H. Odulphus KERK met KERKTOREN, in Neo-Gotische stijl, gebouwd tussen 1880 en 1911, naar ontwerp van architect K. Weber. ..

Woonhuis en kantoor met tuin

Hoofdstraat 68
Best
Inleiding WOONHUIS en KANTOOR met TUIN uit 1942 met ingangspartij in neo-barokke stijl door beeldhouwer Toon van de Wiel. Het ontwerp in tr..

Romp van Molen van Den Otter/ De Volharding, voormalige ronde bakstenen stellingmolen

H. Hartstraat 1
Best
Omstreeks 1850 opgetrokken romp van een voormalige ronde bakstenen stellingmolen; de romp is afgedekt door een flauw-hellend polygonaal kapj..

Perceelsgedeelte van de boerderij van het Brabantse langgeveltype

Sint-Oedenrodeseweg 13
Best
Perceelsgedeelte van de boerderij van het Brabantse langgeveltype St. Oedenrodeseweg 15.

Kaart & Routeplanner

Route naar Pastorie bij de R.K. kerk H. Odulphus in Best

Foto's (1)