Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Menkemaborg 11 Menkemaborg, tuinsieraden in Uithuizen

Tuin Park Landgoed

Menkemaweg 2
9981CV Uithuizen (gemeente Eemsmond)
Groningen

Bouwjaar: 18e eeuw 1800 18e eeuw


Beschrijving van Menkemaborg 11 Menkemaborg, tuinsieraden

Omschrijving TUINSIERADEN. Een aantal 18de-eeuwse tuinsieraden op Menkemaborg is sinds de bestemming van het goed als uithof van het Groninger museum in 1921 hier geplaatst: a. vier natuurstenen TUINBANKEN bestaande uit twee sokkels waarop een zitgedeelte; b. een natuurstenen ZONNEWIJZER; c. een grote natuurstenen TUINVAAS versierd met festoenen en voorzien van een deksel staande op een gedecoreerde sokkel; d. vier zandstenen TUINBEELDEN (afkomstig van de borg Lellens), voorstellende de vier jaargetijden; e. een 17de-eeuws natuurstenen TUINBEELD voorstellende Hercules. f. een vaas met aan vier zijden wapens; g. een 18de-eeuwse sokkel met acanthusversiering. Waardering TUINSIERADEN van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - de ornamentele waarde; - als karakteristiek onderdeel van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 512303
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Menkemaborg 11 Menkemaborg, tuinsieraden in Uithuizen

Menkemaborg 04 Menkemaborg, brug voorplein

Menkemaweg 2
Uithuizen (Gemeente Eemsmond)
Omschrijving BRUG. Als toegang tot het voorplein een eenvoudig vormgegeven 18de-eeuwse brug bestaande uit een houten loopdek met ijzeren ..

Menkemaborg 05 Menkemaborg, toegangsbrug

Menkemaweg 2
Uithuizen (Gemeente Eemsmond)
Omschrijving TOEGANGSBRUG. Tussen het voorplein en het voorterrein van het huis een toegangsbrug bestaande uit een houten dek met aan wee..

Menkemaborg 06 Menkemaborg, keermuur

Menkemaweg 2
Uithuizen (Gemeente Eemsmond)
Omschrijving KEERMUUR. Rondom de vierkante omgrachting een in aanleg vermoedelijk 18de-eeuwse en in 1922-1923 gerestaureerde keermuur met..

Menkemaborg 07 Menkemaborg, schathuis

Menkemaweg 2
Uithuizen (Gemeente Eemsmond)
Omschrijving SCHATHUIS. Aan de noordoostzijde van het voorplein staat een in oorsprong 17de-eeuws schathuis, dat omstreeks 1925 is verkle..

Menkemaborg 08 Menkemaborg, tuinmuur met twee kassen

Menkemaweg 2
Uithuizen (Gemeente Eemsmond)
Omschrijving TUINMUUR MET TWEE KASSEN. Als pendant van het schathuis een 18de-eeuwse muur van kloostermoppen afgewerkt met een schijngoot..

Kaart & Routeplanner

Route naar Menkemaborg 11 Menkemaborg, tuinsieraden in Uithuizen

Foto's (3)