Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Menkemaborg 09 Menkemaborg, zomerhuis in Uithuizen

Kasteel Buitenplaats

Menkemaweg 2
9981CV Uithuizen (gemeente Eemsmond)
Groningen

Bouwjaar: vroege 18e eeuw 1710 vroege 18e eeuw


Beschrijving van Menkemaborg 09 Menkemaborg, zomerhuis

Omschrijving ZOMERHUIS. In de aanleg gelegen 18de-eeuws zomerhuis, dat staat aangegeven op het tuinontwerp toegeschreven aan Meijer (ca.1700). Het op rechthoekige grondslag gebouwde bakstenen huis bestaat uit één bouwlaag onder een met geglazuurde Oud-Hollandse pannen gedekt schilddak. Centraal in de voorgevel de omlijste toegangsdeur met hardstenen drempel geflankeerd door meerruits schuifvensters. De omlijsting staat op zandstenen neuten met zonnebloem decoratie. In het interieur een 19de-eeuwse plavuizenvloer. Waardering ZOMERHUIS van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - vanwege de eenvoudige architectonische vormgeving; - als gaaf bewaard gebleven vroeg-18de-eeuws bouwkundig element binnen de aanleg; - als karakteristiek onderdeel van de buitenplaats; - vanwege de ensemblewaarde. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 512301
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Menkemaborg 09 Menkemaborg, zomerhuis in Uithuizen

Menkemaborg 04 Menkemaborg, brug voorplein

Menkemaweg 2
Uithuizen (Gemeente Eemsmond)
Omschrijving BRUG. Als toegang tot het voorplein een eenvoudig vormgegeven 18de-eeuwse brug bestaande uit een houten loopdek met ijzeren ..

Menkemaborg 05 Menkemaborg, toegangsbrug

Menkemaweg 2
Uithuizen (Gemeente Eemsmond)
Omschrijving TOEGANGSBRUG. Tussen het voorplein en het voorterrein van het huis een toegangsbrug bestaande uit een houten dek met aan wee..

Menkemaborg 06 Menkemaborg, keermuur

Menkemaweg 2
Uithuizen (Gemeente Eemsmond)
Omschrijving KEERMUUR. Rondom de vierkante omgrachting een in aanleg vermoedelijk 18de-eeuwse en in 1922-1923 gerestaureerde keermuur met..

Menkemaborg 07 Menkemaborg, schathuis

Menkemaweg 2
Uithuizen (Gemeente Eemsmond)
Omschrijving SCHATHUIS. Aan de noordoostzijde van het voorplein staat een in oorsprong 17de-eeuws schathuis, dat omstreeks 1925 is verkle..

Menkemaborg 08 Menkemaborg, tuinmuur met twee kassen

Menkemaweg 2
Uithuizen (Gemeente Eemsmond)
Omschrijving TUINMUUR MET TWEE KASSEN. Als pendant van het schathuis een 18de-eeuwse muur van kloostermoppen afgewerkt met een schijngoot..

Kaart & Routeplanner

Route naar Menkemaborg 09 Menkemaborg, zomerhuis in Uithuizen

Foto's (1)