Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Menkemaborg 07 Menkemaborg, schathuis in Uithuizen

Kasteel Buitenplaats

Menkemaweg 2
9981CV Uithuizen (gemeente Eemsmond)
Groningen

Bouwjaar: 1686 ca. 1925 (verb.)
Architect: A.R. Wittop Koning (1925) Wittop Koning 1925 A.R. Wittop Koning (1925)


Beschrijving van Menkemaborg 07 Menkemaborg, schathuis

Omschrijving SCHATHUIS. Aan de noordoostzijde van het voorplein staat een in oorsprong 17de-eeuws schathuis, dat omstreeks 1925 is verkleind en verbouwd tot woning en theeschenkerij door de architect A.R.Wittop Koning. Bij de verbouwing is de noordwestgevel vernieuwd en enkele meters naar binnen geplaatst, de zuidoostgevel heeft zijn 17de-eeuwse karakter bewaard. In deze gevel een gevelsteen met het jaartal 1686. Het op rechthoekige grondslag opgetrokken pand bestaat uit één bouwlaag met kapverdieping onder een met rode Oud-Hollandse pannen gedekt zadeldak met afluiving aan de achtergevel. In de voorgevel aan de voorpleinzijde een asymmetrisch geplaatste toegangspartij met bovenlichten. De dubbele inrijdeuren zijn gevat in een houten omlijsting voorzien van een geschulpte bovendorpel. Rechts hiervan een venster, links een gekoppeld venster en een toegangsdeur die toegang geeft tot de woning met drie vensters. De vrij gaaf bewaarde 17de-eeuwse zuidoostgevel kent een regelmatige gevelindeling met smalle kloosterkozijnen, zogenaamde Groninger vensters, en vensterlichten met roedenverdeling en luik. Waardering SCHATHUIS van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - als voorbeeld van een verbouwing in historiserende stijl naar ontwerp uit omstreeks 1925 van architect A.R. Wittop Koning; - als karakteristiek en functioneel onderdeel van een borg; - vanwege de ensemblewaarde. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 512299
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Menkemaborg 07 Menkemaborg, schathuis in Uithuizen

Menkemaborg 04 Menkemaborg, brug voorplein

Menkemaweg 2
Uithuizen (Gemeente Eemsmond)
Omschrijving BRUG. Als toegang tot het voorplein een eenvoudig vormgegeven 18de-eeuwse brug bestaande uit een houten loopdek met ijzeren ..

Menkemaborg 05 Menkemaborg, toegangsbrug

Menkemaweg 2
Uithuizen (Gemeente Eemsmond)
Omschrijving TOEGANGSBRUG. Tussen het voorplein en het voorterrein van het huis een toegangsbrug bestaande uit een houten dek met aan wee..

Menkemaborg 06 Menkemaborg, keermuur

Menkemaweg 2
Uithuizen (Gemeente Eemsmond)
Omschrijving KEERMUUR. Rondom de vierkante omgrachting een in aanleg vermoedelijk 18de-eeuwse en in 1922-1923 gerestaureerde keermuur met..

Menkemaborg 08 Menkemaborg, tuinmuur met twee kassen

Menkemaweg 2
Uithuizen (Gemeente Eemsmond)
Omschrijving TUINMUUR MET TWEE KASSEN. Als pendant van het schathuis een 18de-eeuwse muur van kloostermoppen afgewerkt met een schijngoot..

Menkemaborg 09 Menkemaborg, zomerhuis

Menkemaweg 2
Uithuizen (Gemeente Eemsmond)
Omschrijving ZOMERHUIS. In de aanleg gelegen 18de-eeuws zomerhuis, dat staat aangegeven op het tuinontwerp toegeschreven aan Meijer (ca.1..

Kaart & Routeplanner


Foto's (2)