Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Menkemaborg 05 Menkemaborg, toegangsbrug in Uithuizen

Tuin Park Landgoed

Menkemaweg 2
9981CV Uithuizen (gemeente Eemsmond)
Groningen

Bouwjaar: 19e eeuw 1900 19e eeuw


Beschrijving van Menkemaborg 05 Menkemaborg, toegangsbrug

Omschrijving TOEGANGSBRUG. Tussen het voorplein en het voorterrein van het huis een toegangsbrug bestaande uit een houten dek met aan weerszijden een eenvoudige 19de-eeuwse houten balustrade. De toegang van de brug aan de voorpleinzijde wordt gemarkeerd door bakstenen sokkels bekroond door zandstenen (geschilderde) leeuwen met wapenschild. De leeuwen zijn afkomstig van Borg Dijksterhuis te Pieterburen en tussen 1921-1927 hier geplaatst. Aan de zijde van het huis wordt de brug eveneens gemarkeerd door bakstenen sokkels bekroond door zandstenen ornamenten in de vorm van een kussen liggend op een rechthoekige plaat met de inscriptie 'anno' '1684'. Er bevinden zich nog twee dergelijke 'kussens' op de achterparterre in de aanleg. Waardering TOEGANGSBRUG van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - vanwege de ornamentele waarde; - als karakteristiek en functioneel onderdeel van de buitenplaats; - als markering van de toegang tot de hoofdgebouw; - vanwege de ensemblewaarde. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 512297
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Menkemaborg 05 Menkemaborg, toegangsbrug in Uithuizen

Menkemaborg 04 Menkemaborg, brug voorplein

Menkemaweg 2
Uithuizen (Gemeente Eemsmond)
Omschrijving BRUG. Als toegang tot het voorplein een eenvoudig vormgegeven 18de-eeuwse brug bestaande uit een houten loopdek met ijzeren ..

Menkemaborg 06 Menkemaborg, keermuur

Menkemaweg 2
Uithuizen (Gemeente Eemsmond)
Omschrijving KEERMUUR. Rondom de vierkante omgrachting een in aanleg vermoedelijk 18de-eeuwse en in 1922-1923 gerestaureerde keermuur met..

Menkemaborg 07 Menkemaborg, schathuis

Menkemaweg 2
Uithuizen (Gemeente Eemsmond)
Omschrijving SCHATHUIS. Aan de noordoostzijde van het voorplein staat een in oorsprong 17de-eeuws schathuis, dat omstreeks 1925 is verkle..

Menkemaborg 08 Menkemaborg, tuinmuur met twee kassen

Menkemaweg 2
Uithuizen (Gemeente Eemsmond)
Omschrijving TUINMUUR MET TWEE KASSEN. Als pendant van het schathuis een 18de-eeuwse muur van kloostermoppen afgewerkt met een schijngoot..

Menkemaborg 09 Menkemaborg, zomerhuis

Menkemaweg 2
Uithuizen (Gemeente Eemsmond)
Omschrijving ZOMERHUIS. In de aanleg gelegen 18de-eeuws zomerhuis, dat staat aangegeven op het tuinontwerp toegeschreven aan Meijer (ca.1..

Kaart & Routeplanner

Route naar Menkemaborg 05 Menkemaborg, toegangsbrug in Uithuizen

Foto's (1)