Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Djoerang: historische tuin- en parkaanleg in Zoelen

Tuin Park Landgoed

Uiterdijk 62
4011EW Zoelen (gemeente Buren)
Gelderland

Bouwjaar: ca. 1840 1840 ca. 1840


Beschrijving van Djoerang: historische tuin- en parkaanleg

Omschrijving onderdeel 2: HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG. Deels in structuur en deels in detail gaaf bewaarde kleinschalige aanleg in landschapsstijl uit ca.1840. De aanleg is te onderscheiden in een aanleg in landschapsstijl rondom het huis (west), een deel met nutstuinen (boomgaarden) en een parkbos langs de Linge (oost). De buitenplaats is vanaf de Uiterdijk toegankelijk middels een half rondeel die voor het huis langs loopt. Het terrein tussen het huis en de weg is open van karakter bestaande uit een gazon geflankeerd door bossages met heesters en loofbomen. Parallel aan de weg liep oorspronkelijk een gebogen pad mnet een aftakking naar het huis. Het open karakter geldt ook voor het terrein achter het huis alwaar een gazon afloopt naar de Linge met een weids zicht naar de achterliggende weilanden. Twee monumentale solitaire bomen, Plataan en Rode Beuk, flankeren het huis. Dit open deel grenst aan de westzijde aan een parkje met een vanaf de Linge uitgegraven slingerende waterloop rondom een groot eiland uitmondend in een lusvormige vijver. Vanaf een houten bruggetje naar het eiland loopt een zichtas gericht op de kerktoren van Zoelen. Langs de vijver is een slingerend wandelpad en enkele solitairen. Door opslag heeft het een bosachtig karakter gekregen. Ten oosten van het huis ligt een restant van de voormalige moestuin en boomgaarden en de voormalige tuinmanswoning. Aan de moestuin herinnert alleen nog de vervallen koude bak. In de boomgaard aansluitend op het open deel voor het huis is nog een slingerend verdiept padenpatroon zichtbaar, waarlangs hoogstammige fruitbomen staan. Aan de Linge staat als solitair op een klein heuveltje een Okkernoot. Het langwerpige parkbos heeft restanten van een waterpartij en een slingerend padenpatroon met enkele solitairen. Aan de Linge is een heuvel opgeworpen, die thans is afgevlakt, waar een zitje was om thee te drinken. Waardering De HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG is van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - als voorbeeld van een kleinschalige 19de-eeuwse aanleg in landschapsstijl die tegelijk met het huis tot stand is gekomen; - vanwege de gaaf bewaarde structuur van de aanleg in landschapsstijl met slingerpaden, parkbos, vijverpartij, doorzichten en afwisselend open en besloten ruimten; - vanwege de beeldbepalende ligging aan de rivier de Linge; - vanwege de functioneel-ruimtelijke samenhang met de andere onderdelen van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 512290
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:08:13.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Djoerang: historische tuin- en parkaanleg in Zoelen

Djoerang: koetshuis

Uiterdijk 64
Zoelen (Gemeente Buren)
Omschrijving onderdeel 3: KOETSHUIS. Ten oosten van het hoofdgebouw ligt een gepleisterd 19de-eeuws koetshuis, dat thans als woning in geb..

Voormalige tuinmanswoning

Uiterdijk 66
Zoelen (Gemeente Buren)
Omschrijving onderdeel 4: Voormalige TUINMANSWONING. Deze woning is gelegen aan de Uiterdijk ten oosten van het koetshuis. De woning met r..

Djoerang: hoofdgebouw

Uiterdijk 62
Zoelen (Gemeente Buren)
Omschrijving onderdeel 1: HOOFDGEBOUW (Djoerang). Het gepleisterde bakstenen huis bestaat uit een souterrain waarop een hoge middenpartij ..

Ville met hekwerk gebouwd in een mengvorm van neorenaissance en chaletstijl

Uiterdijk 78
Zoelen (Gemeente Buren)
Inleiding De VILLA met HEKWERK is gebouwd in 1899 in een mengvorm van neorenaissance en chaletstijl. De villa maakte oorspronkelijk deel ui..

Boerderij op T-vormige plattegrond. Stal met overstek

Uiterdijk 13
Zoelen (Gemeente Buren)
Boerderij op T-vormige plattegrond, met jaarankers: 1851. Stal met overstek.

Kaart & Routeplanner

Route naar Djoerang: historische tuin- en parkaanleg in Zoelen