Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Djoerang: hoofdgebouw in Zoelen

Kasteel Buitenplaats

Uiterdijk 62
4011EW Zoelen (gemeente Buren)
Gelderland

Bouwjaar: 1823


Beschrijving van Djoerang: hoofdgebouw

Omschrijving onderdeel 1: HOOFDGEBOUW (Djoerang). Het gepleisterde bakstenen huis bestaat uit een souterrain waarop een hoge middenpartij van twee bouwlagen en lagere verdiepingloze zijvleugels gebouwd in Empirestijl in 1823 (zie gevelsteen) met aan de westzijde een rechthoekige aanbouw voorzien van een torentje uit ca. 1850. Oorspronkelijk werd het pand gedekt door schilddaken met zakgoten, die in het begin van de twintigste eeuw zijn vervangen door platte daken met een hoog attiek. Alleen de aanbouw is nog overkapt door een met Oud-hollandse pannen gedekt schilddak. De symmetrisch ingedeelde zevenassige voorgevel heeft een middenpartij met op de bel-etage een rondboog toegangsdeur geflankeerd door rondboogvensters aan een bordes van vijf natuurstenen treden met aan weerszijden een lantaarnpaal. De rondboogopeningen zijn gevat in een pilastergeleding met Ionische kapitelen die een houten lijst versierd met rozetten dragen. In de verdieping bevinden zich drie zesruits vensters waarboven de gevelbeƫindiging gevormd door een kroonlijst met attiek waarin een ovaal venster. Aan weerszijden van deze middenpartij staan de zijvleugels met twee langgerekte achtruits vensters en een stenen attiek. De achtergevel heeft souterrainvensters en de middenpartij op de bel-etage bevat twee openslaande meerruits deuren aan een recent gebouwd balkon die voor de bescherming van ondergeschikt belang is. De vensterindeling komt verder overeen met de voorgevel, alleen zijn de vensters voorzien van persiennes. Het ronde torentje heeft een ijzeren decoratieve daklijst. In het INTERIEUR is ondermeer van belang de eenvoudig gestucte plafonds (rozetten) daterend uit de bouwtijd. Waardering Het HOOFDGEBOUW (Djoerang) is van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - als goed en gaaf voorbeeld van een buitenhuis in Empirestijl uit de tweede kwart van de 19de eeuw; - vanwege de kenmerkende ligging binnen de tuin- en parkaanleg; - vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 512288
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Djoerang: hoofdgebouw in Zoelen

Djoerang: koetshuis

Uiterdijk 64
Zoelen (Gemeente Buren)
Omschrijving onderdeel 3: KOETSHUIS. Ten oosten van het hoofdgebouw ligt een gepleisterd 19de-eeuws koetshuis, dat thans als woning in geb..

Voormalige tuinmanswoning

Uiterdijk 66
Zoelen (Gemeente Buren)
Omschrijving onderdeel 4: Voormalige TUINMANSWONING. Deze woning is gelegen aan de Uiterdijk ten oosten van het koetshuis. De woning met r..

Djoerang: historische tuin- en parkaanleg

Uiterdijk 62
Zoelen (Gemeente Buren)
Omschrijving onderdeel 2: HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG. Deels in structuur en deels in detail gaaf bewaarde kleinschalige aanleg in lan..

Ville met hekwerk gebouwd in een mengvorm van neorenaissance en chaletstijl

Uiterdijk 78
Zoelen (Gemeente Buren)
Inleiding De VILLA met HEKWERK is gebouwd in 1899 in een mengvorm van neorenaissance en chaletstijl. De villa maakte oorspronkelijk deel ui..

Boerderij op T-vormige plattegrond. Stal met overstek

Uiterdijk 13
Zoelen (Gemeente Buren)
Boerderij op T-vormige plattegrond, met jaarankers: 1851. Stal met overstek.

Kaart & Routeplanner

Route naar Djoerang: hoofdgebouw in Zoelen

Foto's (2)