Buitenplaats Spaarnberg: hek met twee toegangshekken in Santpoort Zuid

Wüstelaan 73
2082AB Santpoort Zuid (gemeente Velsen)

Beschrijving van Buitenplaats Spaarnberg: hek met twee toegangshekken

Omschrijving HEK MET TWEE TOEGANGSHEKKEN. Langs de oostzijde van de Wüstelaan loopt over een lengte van enkele honderden meters een smeedijzeren spijlenhek, dat vermoedelijk rond de realisatie van de landschappelijke aanleg in 1834-1846 is geplaatst. In het hek bevinden zich twee toegangen: de noordelijke toegang bestaat uit twee betonnen (oorspronkelijk hardstenen) hekpijlers onder hardstenen dekplaten in de vorm van vier samenkomende zadeldakjes. De zuidelijke toegang bestaat uit twee hardstenen hekpijlers waartussen een dubbel smeedijzeren draaihek. Op de dekplaten staan versierde voluten met bloem- en palmetmotieven. De dekplaten van de noordelijke toegang zijn van latere datum dan die van de zuidelijke toegang. Waardering HEK MET TWEE TOEGANGSHEKKEN van algemeen belang - vanwege de ouderdom; - als onderdeel van de tuinaanleg van Zocher jr. uit ca.1835; - als karakteristieke markering van de erfafscheiding van een buitenplaats; - vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)