Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Buitenplaats Spaarnberg: dienstwoning in Santpoort Zuid

Kasteel Buitenplaats

Wüstelaan 73
2082AB Santpoort Zuid (gemeente Velsen)
Noord Holland

Bouwjaar: 1835
Architect: J.D. Zocher jr.


Beschrijving van Buitenplaats Spaarnberg: dienstwoning

Omschrijving DIENSTWONING. Direct aan de Wüstelaan ligt een voormalige dienstwoning, thans restaurant, gebouwd in 1835 (zie gevelsteen) in Zwitserse chaletstijl door J.D. Zocher jr. Het op rechthoekige grondslag opgetrokken pand bestaat uit één bouwlaag en een kapverdieping onder een met riet gedekt zadeldak met breed overstek en een trapsgewijs verspringende dakrand. Aan de straatzijde een houten veranda op de verdieping, waaronder een dubbele toegangsdeur geflankeerd door stalvensters. De zijgevels worden gekenmerkt door rondboogvensters met luiken. Aan weerskanten van de voorgevel van de dienstwoning staat langs de stoep aan de Wüstelaan een ijzeren spijlenhek uit ca.1910 (erfafscheiding). Het hek bestaat uit dubbele aan de bovenzijde omgebogen en elkaar overlappende ijzeren spijlen onderbroken door hekpijlers van gietijzeren colonnetten met palmetmotief bekroond door een pijnappel. Waardering DIENSTWONING van algemeen belang - vanwege de architectonische vormgeving - als representatief voorbeeld van een bouwwerk in Zwitserse chaletstijl gebouw door Zocher jr. - als voorbeeld van landelijke bouwkunst die typerend is voor de 19de eeuw - vanwege de beeldbepalende situering aan de Wüstelaan - vanwege het hekwerk dat dient als erfafscheiding en dat een representatief voorbeeld is van typisch gietijzer straatmeubilair uit het begin van de 20ste eeuw - vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 512285
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:54:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Buitenplaats Spaarnberg: dienstwoning in Santpoort Zuid

Buitenplaats Spaarnberg: historische tuin- en parkaanleg

Wüstelaan 73
Santpoort Zuid (Gemeente Velsen)
Omschrijving HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG behorende tot de buitenplaats Spaarnberg. De aanleg van de voormalige buitenplaats, waarvan h..

Buitenplaats Spaarnberg: hek met twee toegangshekken

Wüstelaan 73
Santpoort Zuid (Gemeente Velsen)
Omschrijving HEK MET TWEE TOEGANGSHEKKEN. Langs de oostzijde van de Wüstelaan loopt over een lengte van enkele honderden meters een smee..

Buitenplaats Spaarnberg: slangen- of tuinmuren

Wüstelaan 73
Santpoort Zuid (Gemeente Velsen)
Omschrijving SLANGEN- OF TUINMUREN. Aan de westzijde van de moestuin staat een vroeg 19de-eeuwse (XIXb) slangenmuur van gele handvormstee..

Grenspaal met geschonden beeldhouwwerk

Grenspaal Wustelaan
Santpoort Zuid (Gemeente Velsen)
Grenspaal met geschonden beeldhouwwerk.

Voormalige openbare bewaarschool met bijbehorende onderwijzerswoning

Wüstelaan 79
Santpoort Zuid (Gemeente Velsen)
Inleiding Aan de noordwestzijde van de Wüstelaan gelegen voormalige openbare BEWAARSCHOOL met bijbehorende ONDERWIJZERSWONING daterend uit..

Kaart & Routeplanner

Route naar Buitenplaats Spaarnberg: dienstwoning in Santpoort Zuid

Foto's (3)