't Oude Hof: boerderij/koetshuis in Bergen (NH)

Eeuwigelaan 5
1861CL Bergen (NH) (gemeente Bergen)

Beschrijving van 't Oude Hof: boerderij/koetshuis

Omschrijving onderdeel 12: BOERDERIJ. Ten noordwesten van het hoofdgebouw ligt een gebouw oorspronkelijk in ca. 1851 gebouwd als koetshuis, maar al snel daarna in gebruik genomen als boerderij (tot 1964). De op vierkante grondslag opgetrokken bakstenen boerderij bestaat uit één bouwlaag onder een met rode Hollandse pannen gedekt omlopend schilddak. Het voormalige woondeel bevindt zich achter de west- en zuidmuur, die zijn witgesausd met een zwarte plint, het staldeel is aan de oostzijde. In de zuidgevel is de toegangsdeur met bovenlicht. De gevels zijn ingedeeld met houten schuifvensters met kleine roedenverdeling. De vensters in de zuid- en westgevels zijn voorzien van groene luiken. Tegen de noordzijde de tot conversatiezaal verbouwde kapberg onder een mansarde dak. Waardering BOERDERIJ van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - vanwege de beeldbepalende ligging; - als karakteristiek en functioneel onderdeel van de buitenplaats; - vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)