Meer dan 63.000 rijksmonumenten


't Oude Hof: zwarte schuur met teerpaal in Bergen (NH)

Kasteel Buitenplaats

Eeuwigelaan 7
1861CL Bergen (NH) (gemeente Bergen)
Noord Holland

Bouwjaar: 1851


Beschrijving van 't Oude Hof: zwarte schuur met teerpaal

Omschrijving onderdeel 11: ZWARTE SCHUUR MET TEERPAAL. Ten noordwesten van het hoofdgebouw staat een grote schuur uit ca. 1851, die oorspronkelijk gebouwd is als stal en timmerloods. Het op rechthoekige grondslag van zwartgeteerd hout opgetrokken gebouw met bakstenen plint bestaat uit één bouwlaag onder een met rode Hollandse pannen gedekt schilddak. Het schilddak loopt aan de west- en noordzijde laag af. De ingang bevindt zich aan de oostzijde. De gevels zijn ingedeeld met houten vensters met klapramen en kleine roedenverdeling. Thans is de schuur in gebruik voor culturele doeleinden. Naast de schuur staat een teerpaal uit de tweede helft van de 19de eeuw. De teerpaal is een vierkante kolom gemaakt van 4 houten planken met een hoogte van ca. 2 meter. De paal was gevuld met pek en bewerkte planken uit de timmerloods werden via een katrol, die aan een nabij staande boom was bevestigd, van boven af in de pek gedoopt. Waardering ZWARTE SCHUUR van algemeen belang: - vanwege de oorspronkelijke functie als stal en timmermanswerkplaats; - vanwege het materiaalgebruik; - vanwege de beeldbepalende ligging; - vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 512281
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:08:13.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van 't Oude Hof: zwarte schuur met teerpaal in Bergen (NH)

Omgracht terrein met enige oude brugbogen

Eeuwigelaan 1Ongd
Bergen (NH) (Gemeente Bergen)
Een omgracht terrein met enige oude brugbogen, gelegen rond het pand Eeuwigelaan 1.

't Oude Hof: boerderij/koetshuis

Eeuwigelaan 5
Bergen (NH) (Gemeente Bergen)
Omschrijving onderdeel 12: BOERDERIJ. Ten noordwesten van het hoofdgebouw ligt een gebouw oorspronkelijk in ca. 1851 gebouwd als koetshuis..

't Oude Hof: hoofdgebouw

Eeuwigelaan 1
Bergen (NH) (Gemeente Bergen)
Omschrijving onderdeel 1: HOOFDGEBOUW ('t Oude Hof). Het blokvormige witgepleisterde hoofdgebouw is in de 17de eeuw als bouwhuis gebouwd w..

't Oude Hof: historische tuin- en parkaanleg

Eeuwigelaan 1
Bergen (NH) (Gemeente Bergen)
Omschrijving onderdeel 2: HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG behorende tot de buitenplaats 't Oude Hof. De gaaf bewaarde 17de-eeuwse Hollands..

't Oude Hof: toegangsbrug met hek

Eeuwigelaan 1
Bergen (NH) (Gemeente Bergen)
Omschrijving onderdeel 3: TOEGANGSBRUG MET TOEGANGSHEK. De toegang tot het voorplein wordt gevormd door een 19de-eeuwse bakstenen boogbrug..

Kaart & Routeplanner

Route naar 't Oude Hof: zwarte schuur met teerpaal in Bergen (NH)