Meer dan 63.000 rijksmonumenten


't Oude Hof: moestuin met tuinmuur en kas in Bergen (NH)

Tuin Park Landgoed

Eeuwigelaan 1
1861CL Bergen (NH) (gemeente Bergen)
Noord Holland

Bouwjaar: 1750-1800


Beschrijving van 't Oude Hof: moestuin met tuinmuur en kas

Omschrijving onderdeel 6: MOESTUIN MET TUINMUUR ANNEX SLANGENMUUR EN KAS. Aan de westkant van de omgrachte moestuin (oostelijke eiland) staat een 17de-eeuwse door pilasters gelede bakstenen tuinmuur (links) en een bakstenen slangenmuur (rechts), van elkaar gescheiden door twee pijlers met hardstenen afdekplaat waartussen een houten hek. De slangenmuur is oorspronkelijk in zuidelijke richting enkele meters langer geweest. Hiervan zijn de funderingen nog aanwezig. Achter de tuinmuur staat een plantenkas uit de tweede helft van de 19de eeuw. De kas is opgebouwd uit 7 ijzeren geknikte spanten en meet 18 meter bij 8 meter. In het midden van de westgevel bevindt zich de houten entreedeur met glaspanelen. Waardering MOESTUIN MET TUINMUUR ANNEX SLANGENMUUR EN KAS van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - vanwege de zeldzaamheidswaarde van de slangenmuur; - als karakteristiek en functioneel onderdeel van de buitenplaats; - vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 512276
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van 't Oude Hof: moestuin met tuinmuur en kas in Bergen (NH)

't Oude Hof: hoofdgebouw

Eeuwigelaan 1
Bergen (NH) (Gemeente Bergen)
Omschrijving onderdeel 1: HOOFDGEBOUW ('t Oude Hof). Het blokvormige witgepleisterde hoofdgebouw is in de 17de eeuw als bouwhuis gebouwd w..

't Oude Hof: historische tuin- en parkaanleg

Eeuwigelaan 1
Bergen (NH) (Gemeente Bergen)
Omschrijving onderdeel 2: HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG behorende tot de buitenplaats 't Oude Hof. De gaaf bewaarde 17de-eeuwse Hollands..

't Oude Hof: toegangsbrug met hek

Eeuwigelaan 1
Bergen (NH) (Gemeente Bergen)
Omschrijving onderdeel 3: TOEGANGSBRUG MET TOEGANGSHEK. De toegang tot het voorplein wordt gevormd door een 19de-eeuwse bakstenen boogbrug..

't Oude Hof: tuinmanshuisje

Eeuwigelaan 1
Bergen (NH) (Gemeente Bergen)
Omschrijving onderdeel 7: TUINMANSHUISJE. In de moestuin staat een 18de-eeuws bakstenen tuinmanshuisje dat wit is gesausd. Gebouwd op rech..

't Oude Hof: boogbruggetje

Eeuwigelaan 1
Bergen (NH) (Gemeente Bergen)
Omschrijving onderdeel 8: BRUGGETJE. In de zuidoosthoek over de buitensingel ligt een 19de- eeuws boogbruggetje met bakstenen keermuren, d..

Kaart & Routeplanner

Route naar 't Oude Hof: moestuin met tuinmuur en kas in Bergen (NH)

Foto's (5)