Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Boerderij "Delta" met schuren in Ambt Delden

Boerderij

Twickelerlaan 1
7495VG Ambt Delden (gemeente Hof van Twente)
Overijssel

Bouwjaar: 19e eeuw 1800 19e eeuw


Beschrijving van Boerderij "Delta" met schuren

Omschrijving bij onderdeel 75: BOERDERIJ 'DELTA' MET SCHUREN behorende tot de buitenplaats Twickel. Rood bakstenen 19de-eeuwse hallenboerderij staande op een zandstenen plint onder een met rode Oud Hollandse pannen gedekt zadeldak met wolfseinden. In het dakschild een gemetselde schoorsteen. De voorgevel is gemoderniseerd. De gevels zijn ingedeels met meerruitsvensters voorzien van luiken en stalvensters (zijgevels). In de achtergevel een achterbaander met stiepel onder een rondboog geflankeerd door een staldeur onder een segmentboog. Aan weerszijden van de niendeur een meerruits rondboog stalvenster. Op het erf staan twee houten schuren. Naast de boerderij staande op een bakstenen plint een schuur deels van hout en deels van baksteen. Het met rode Oud Hollandse pannen gedekte zadeldak heeft uitstekende wolfseinden rustend op houten korbelen. Schuin voor de boerderij een half open houten schuur op rechthoekige grondslag. Waardering: BOERDERIJ 'DELTA' MET SCHUREN van algemeen belang - vanwege de ouderdom; - vanwege de historisch-functionele relatie met de buitenplaats Twickel; - vanwege de ensemblewaarde als onderdeel van het complex. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 512273
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Boerderij "Delta" met schuren in Ambt Delden

Kasteel Twickel

Twickelerlaan 1A
Ambt Delden (Gemeente Hof van Twente)
Omschrijving onderdeel 1: HOOFDGEBOUW (Twickel). Een geheel omgracht hoofdgebouw in vier verschillende bouwfasen tot stand gekomen, dat a..

Twickel: noordelijk bouwhuis

Twickelerlaan 1B
Ambt Delden (Gemeente Hof van Twente)
Omschrijving onderdeel 3: NOORDELIJK BOUWHUIS behorende tot de buitenplaats Twickel. Aan het voorplein staat een 18de-eeuws bakstenen bouw..

Twickel: zuidelijk bouwhuis

Twickelerlaan 3
Ambt Delden (Gemeente Hof van Twente)
Omschrijving bij onderdeel 4: ZUIDELIJK BOUWHUIS behorende tot de buitenplaats Twickel. Aan het voorplein staat een 18de-eeuws bakstenen b..

Twickel: toegangsbrug over binnengracht

Twickelerlaan 1A
Ambt Delden (Gemeente Hof van Twente)
Omschrijving bij onderdeel 5: TOEGANGSBRUG OVER BINNENGRACHT behorende tot de buitenplaats Twickel. Een in 1709 gebouwde brug van zandstee..

Twickel: ophaalbrug met hek over buitengracht

Twickelerlaan 1A
Ambt Delden (Gemeente Hof van Twente)
Omschrijving onderdeel 6: OPHAALBRUG MET HEK OVER BUITENGRACHT behorende tot de buitenplaats Twickel. Op de as van de aanleg een pseudo-mi..

Kaart & Routeplanner

Route naar Boerderij "Delta" met schuren in Ambt Delden