Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Boerderij "Arke" met schuur in Ambt Delden

Boerderij

Twickelerlaan 15
7495VG Ambt Delden (gemeente Hof van Twente)
Overijssel

Bouwjaar: ca. 1860 1860 ca. 1860


Beschrijving van Boerderij "Arke" met schuur

Omschrijving bij onderdeel 74: BOERDERIJ 'ARKE' MET SCHUUR behorende tot de buitenplaats Twickel. Waarschijnlijk gebouwd rond 1860 als ontginningsboerderij. Op rechthoekige grondslag opgetrokken witgepleisterde boerderij onder een met rode pannen gedekt wolfdak met kort overstek aan de zijkanten. Op de nok van het dak staat een ronde schoorsteen en in het dakschild een vierkant gemetselde schoorsteen. De gevels zijn ingedeeld met meerruitsvensters, deels met luiken in de Twickelkleuren. In de achtergevel een niendeur waarin een venster is uitgespaard. Achter de boerderij een schuur van wit geschilderde baksteen op rechthoekige grondslag onder een met Oud Hollandse pannen gedekt zadeldak en een houten geveltop. In het dakschild een gemetselde schoorsteen. Waardering: BOERDERIJ 'ARKE' MET SCHUUR van algemeen belang - vanwege de ouderdom; - vanwege het type, namelijk ontginningsboerderij; - vanwege de historisch-functionele relatie met de buitenplaats Twickel. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 512272
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:32:19.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Boerderij "Arke" met schuur in Ambt Delden

Twickel: boerderij "Brincate"

Twickelerlaan 14
Ambt Delden (Gemeente Hof van Twente)
Omschrijving onderdeel 70: BOERDERIJ 'BRINKATE' behorende tot de buitenplaats Twickel. Gelegen tegenover de moestuin aan de Twickelerlaan..

Twickel: moestuinmuur

Twickelerlaan, ongenummerd
Deldeneresch (Gemeente Hof van Twente)
Omschrijving onderdeel 57: (hoek Twickelerlaan/Bornsestraat te Ambt Delden) MOESTUINMUUR behorende tot de buitenplaats Twickel. Ten noorden..

Twickel: drie identieke verzonken kassen (sic, zijn bakken)

Twickelerlaan, ongenummerd
Deldeneresch (Gemeente Hof van Twente)
Onderdeel 60: Inleiding De geheel ommuurde MOESTUIN van het Huis Twickel is in 1891 aangelegd naar een ontwerp van de Duitse landschapsa..

Twickel: ironhouse met aangebouwde zaaikas

Twickelerlaan, ongenummerd
Deldeneresch (Gemeente Hof van Twente)
Onderdeel 58: Inleiding De geheel ommuurde MOESTUIN van het Huis Twickel is in 1891 aangelegd naar een ontwerp van de Duitse landschapsa..

Twickel: houten anjerkas

Twickelerlaan, ongenummerd
Deldeneresch (Gemeente Hof van Twente)
Onderdeel 59: Inleiding De geheel ommuurde MOESTUIN van het Huis Twickel is in 1891 aangelegd naar een ontwerp van de Duitse landschapsa..

Kaart & Routeplanner

Route naar Boerderij "Arke" met schuur in Ambt Delden