Meer dan 63.000 rijksmonumenten


't Oude Hof: hoofdgebouw in Bergen (NH)

Kasteel Buitenplaats

Eeuwigelaan 1
1861CL Bergen (NH) (gemeente Bergen)
Noord Holland

Bouwjaar: 1600-1700


Beschrijving van 't Oude Hof: hoofdgebouw

Omschrijving onderdeel 1: HOOFDGEBOUW ('t Oude Hof). Het blokvormige witgepleisterde hoofdgebouw is in de 17de eeuw als bouwhuis gebouwd wat zijn a-symmetrisch ligging op het rechthoekig omgracht terrein verklaart. In 1852 is het oorspronkelijk langgerekte bouwhuis in de lengte gekort en aan de oost- en westzijde met een zijbeuk uitgebreid en in neoclassicistische stijl verbouwd. Al eerder in de 19de eeuw, tussen 1804 en ca. 1830 was het bouwhuis verhoogd. Het gebouw bestaat uit twee bouwlagen onder een met Oud-Hollandse pannen gedekt omlopend schilddak. De drie traveeën brede voorgevel (west) heeft centraal een door pilasters gelede risalerende middenpartij met een verdiepingloze uitbouw waarin de toegangsdeur met bovenlicht voorzien van siersmeedwerk. De deur wordt geflankeerd door langwerpige vensters eveneens voorzien van siersmeedwerk. De uitbouw wordt bekroond door een balkon met eenvoudige spijlenbalustrade, op het balkon openen dubbele deuren onder een driehoekig fronton geflankeerd door smalle boogvensters. In het dakschild een dakkapel. Aan weerskanten van de middenpartij bevindt zich één vensteras bestaande uit een zesruitsvenster met luiken op de begane grond en een vierruitsvenster met luiken op de verdieping. De zuid- en de noordgevel bestaan uit zes traveeën met een middenrisaliet van twee traveeën. De vensterassen kennen eenzelfde invulling als de voorgevel, alleen de zuidgevel heeft op de begane grond openslaande tuindeuren met bovenlicht en luiken en centraal in de middenrisaliet een gekoppeld venster met openslaande deuren en een ruitvormige roedenverdeling in het midden. Tegen de oostgevel enkele rechthoekige aanbouwen. Het INTERIEUR is in 1852 in neoclassicistische stijl verbouwd en in de 20ste eeuw diverse keren gewijzigd. Van belang is de indeling met symmetrische entreehal waarin een staande keramiek-kachel van rond 1900. In de vertrekken op de begane grond bevinden zich paneeldeuren, enkele schouwen en twee stucplafonds, tevens een trap met leuning. In de kelder bevinden zich blauwe wandtegels uit de bouwtijd met voorstellingen van dieren, landschappen en kinderspelen. Waardering HOOFDGEBOUW ('t Oude Hof) van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - als voorbeeld van een in oorsprong 17de-eeuws bouwhuis, dat in 1852 in neoclassicistische stijl is verbouwd; - vanwege het interieur dat op onderdelen gaaf is; - vanwege de kenmerkende ligging binnen de tuin- en parkaanleg; - vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 512267
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van 't Oude Hof: hoofdgebouw in Bergen (NH)

't Oude Hof: historische tuin- en parkaanleg

Eeuwigelaan 1
Bergen (NH) (Gemeente Bergen)
Omschrijving onderdeel 2: HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG behorende tot de buitenplaats 't Oude Hof. De gaaf bewaarde 17de-eeuwse Hollands..

't Oude Hof: toegangsbrug met hek

Eeuwigelaan 1
Bergen (NH) (Gemeente Bergen)
Omschrijving onderdeel 3: TOEGANGSBRUG MET TOEGANGSHEK. De toegang tot het voorplein wordt gevormd door een 19de-eeuwse bakstenen boogbrug..

't Oude Hof: moestuin met tuinmuur en kas

Eeuwigelaan 1
Bergen (NH) (Gemeente Bergen)
Omschrijving onderdeel 6: MOESTUIN MET TUINMUUR ANNEX SLANGENMUUR EN KAS. Aan de westkant van de omgrachte moestuin (oostelijke eiland) st..

't Oude Hof: tuinmanshuisje

Eeuwigelaan 1
Bergen (NH) (Gemeente Bergen)
Omschrijving onderdeel 7: TUINMANSHUISJE. In de moestuin staat een 18de-eeuws bakstenen tuinmanshuisje dat wit is gesausd. Gebouwd op rech..

't Oude Hof: boogbruggetje

Eeuwigelaan 1
Bergen (NH) (Gemeente Bergen)
Omschrijving onderdeel 8: BRUGGETJE. In de zuidoosthoek over de buitensingel ligt een 19de- eeuws boogbruggetje met bakstenen keermuren, d..

Kaart & Routeplanner

Route naar 't Oude Hof: hoofdgebouw in Bergen (NH)

Foto's (4)