Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Brugwachtershuisje in Wierden

Weg En Waterwerk

Enterweg 29
7642NB Wierden
Overijssel

Bouwjaar: ca. 1900 1900 ca. 1900


Beschrijving van Brugwachtershuisje

Inleiding Rond 1900 gebouwd BRUGWACHTERSHUISJE met een enkel eclectisch detail, gesitueerd ten noorden van de brug over de Regge. De voorgevel van het pand staat parallel aan de Enterweg, de achterzijde grenst aan de rivier. Het schuurtje is voor bescherming niet van belang. Omschrijving Rechthoekig witgepleisterd pand van één bouwlaag met een zwart geschilderde plint onder een rietgedekt, ver overstekend, zadeldak. In het midden van de voorgevel (W) een opgeklampte deur met sierroedenverdeling in het getoogde bovenlicht en aan weerszijden een venster. De deur en de vensters met kleine roedenverdeling in de getoogde bovenlichten zijn geplaatst onder een zwarte tot aan de wisseldorpel lopende sierband. In de kopgevels (N en Z) een venster op de begane grond en een kleiner recht gesloten zesruits venster in de geveltop. In de achtergevel een deur en enkele vensters. Waardering Voormalig brugwachtershuisje van algemeen cultuur-, architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang vanwege: - de oorspronkelijke functie - de uitwendige gaafheid - de beeldbepalende ligging aan de Enterweg en aan de Regge. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 512264
Laatste wijziging: 2014-07-31 19:39:59.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Brugwachtershuisje in Wierden

't Woolderink

Kloosterhoeksweg 6
Wierden
't Woolderink". Forse boerderij onder met stro en pannen gedekt zadeldak. Houten topgevels; het woongedeelte heeft schuifvensters met roeden..

Westtwentse boerderij van het middenlangsdeeltype

Witmoesdijk 20
Enter (Gemeente Wierden)
Tweede helft-19e-eeuwse of mogelijk iets oudere westtwentse BOERDERIJ van het middenlangsdeeltype. Uit baksteen opgetrokken boerderij met m..

Erve 't Winkel

Rijssensestraat 101
Wierden
Inleiding BOERDERIJ van het hallehuistype, waarschijnlijk in hoofdvorm daterend uit de late 18de- of vroege 19de eeuw en in latere periode..

Nederlands Hervormde Kerk

Dorpsstraat 55
Enter (Gemeente Wierden)
N.H. Kerk. Eenvoudig gepleisterd zaalkerkje; forse dakruiter op het zadeldak. Rondboogvensters. Klokkenstoel met klok van Nicolaus, 1315?, d..

Langgerekte dubbele dorpswoning

Dorpsstraat 48
Enter (Gemeente Wierden)
Langgerekte dubbele dorpswoning. Met pannen gedekt schilddak. Voorgevel bestaande uit 5 hoge kozijnen, 3 met 20-ruitsramen en 2 gewijzigde h..

Kaart & Routeplanner

Route naar Brugwachtershuisje in Wierden