Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Pompgebouw in Wierden

Nijverheid Industrie

Nijverdalsestraat 88
7642AH Wierden
Overijssel

Bouwjaar: 1893
Architect: H.P.N. Halbertsma


Beschrijving van Pompgebouw

Inleiding In opdracht van gemeente Almelo werd in 1893 dit POMPGEBOUW gebouwd naar ontwerp van de ingenieur H.P.N. Halbertsma in een vrij traditionele baksteenarchitectuur met eclectische elementen. De schoorsteen en een bijbehorend dienstgebouw werden in 1928 bij de bouw van het nieuwe pompgebouw (Nijverdalsestraat 98 / WDN 97) afgebroken. Omschrijving Rechthoekig pand over één bouwlaag opgetrokken in rode machinale baksteen onder een met bouletpannen gedekt zadeldak. Op het dak staan twee houten ventilatiekokers. Het pand heeft aan de achterzijde (O) over de hele breedte een uitbouw onder een plat dak. De kopse gevels eindigen in een top met zandstenen afdekplaat en zijn vanaf de zandstenen aanzetstukken voorzien van een gemetseld, klimmend keperboogfries. Op de linker eindgevel staat een bekroning met bol en gietijzeren ornament op een console. De lange gevels hebben een gemetselde tandlijst onder de dakaanzet. De getoogde zesruits vensters hebben stalen kozijnen en een gepleisterde sluitsteen. De voorgevel (W) bestaat uit zes traveeën die gevormd worden door spaarvelden onder segmentbogen waarin een venster is geplaatst. In de meest rechter travee is de ingang geplaatst onder een getoogd bovenlicht en een gepleisterde sluitsteen. De meest rechter travee risaleert onder een plat dak. Boven de segmentbogen zijn sierlijke smeedijzeren muurankers bevestigd. In de linker kopgevel (N) twee getoogde zesruits vensters en in de geveltop een roosvenster met gepleisterde sierstenen. De platte aanbouw aan de achtergevel heeft dezelfde gevelindeling als de voorgevel. Ter plaatste van de rechter kopgevel (Z) heeft de aanbouw rechtgesloten dubbele inrijdeuren onder een zandstenen latei. Verder is in deze gevel een venster geplaatst. Het interieur van het pompgebouw heeft een originele indeling, de pompinstallatie is echter verdwenen. Aanwezig zijn de stalen kapspanten en een ijzeren trekbalk met katrol. Waardering Pompgebouw van algemeen architectuur-, en cultuurhistorisch belang vanwege: - de oorspronkelijke functie en als uiting van de geschiedenis van de waterleiding in Almelo en omgeving - het redelijk gave exterieur met de eenvoudige detaillering - de originele uitmonstering van het interieur. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 512263
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:08:13.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Pompgebouw in Wierden

Pompgebouw

Nijverdalsestraat 98
Wierden
Omschrijving POMPGEBOUW over één bouwlaag opgetrokken vanuit een rechthoekige plattegrond in rode baksteen onder een met bouletpannen ged..

Filtergebouw

Nijverdalsestraat 98
Wierden
Omschrijving Het FILTERGEBOUW is vanuit een rechthoekige plattegrond over twee bouwlagen opgetrokken in rode baksteen op een gemetseld tras..

Boerderij onder met stro en pannen gedekt dak

Stegeboersweg 14
Wierden
Boerderij onder met stro en pannen gedekt dak. Voor houten topgevel, achter schild en onderschoer. Woongedeelte heeft schuiframen met luiken..

Omvangrijk boerderijcomplex, schuren

Akkerwal 4
Wierden
Bij knooppunt markant gelegen door geboomte overschaduwd omvangrijk tweede helft-19e-eeuws BOERDERIJCOMPLEX bestaande uit T-vormig hoofdgebo..

Toren Nederlands Hervormde Kerk

Burgemeester J.C. van den Bergplein 3
Wierden
Toren N.H. Kerk. Gebouwd eind 15e eeuw; drie vierkante geledingen, bekroond door een achtkante ingesnoerde spits; galmgaten in de derde gele..

Kaart & Routeplanner

Route naar Pompgebouw in Wierden