Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Ebina (de Vrijthof) in Wierden

Kasteel Buitenplaats

Oude Tolweg 3
7642LK Wierden
Overijssel

Bouwjaar: 1925
Architect: M.H. Krabshuis


Beschrijving van Ebina (de Vrijthof)

Inleiding LANDHUIS Ebina (de Vrijthof) is gebouwd in 1925 in opdracht van W.A. van Wulfften Palthe naar ontwerp van de architect M.H. Krabshuis en vertoont kenmerken van de Engelse landhuisstijl. Het huis ligt in een tuinaanleg met vijver die voor de bescherming van rijkswege van ondergeschikt belang is. Omschrijving Landhuis met aangebouwde garage op rechthoekige plattegrond opgetrokken in bruine machinale baksteen onder met rietgedekte overstekende zadeldaken met wolfeinden. Midden in de twee dakschilden een gemetselde schoorsteen onder een tentdakje. Het huis staat op een hoog trasraam van donkere baksteen. In de voorgevel (N) een centrale entree in een gemetseld portiek onder een rieten steekkap, gedragen door een bewerkte balk op consoles. Aan weerszijden een dubbel draairaam met glas-in-lood. Op de verdieping centraal een dubbel achtruits draaivenster geflankeerd door dito zesruits vensters. Links van de voorgevel het tussenlid met bijkeuken naar de garage met een serie liggende zesruits vensters. De garage heeft een rieten schilddak en een brede dubbele deur. Tegen de achtergevel van het huis een balkon met gemetselde balustrade over de volle breedte van de gevel. Op de begane grond twee dubbele zesruits terrasdeuren, op de verdieping twee zesruits balkondeuren. In het wolfeind een dakkapel. De rechter zijgevel (W) heeft een centrale risaliet met in het dakschild een balkon onder een steekkap rustend op bakstenen kolommen. Rechts van het risaliet een in de oorlog gebouwde houtopslagplaats. Het interieur bevindt zich grotendeels in oorspronkelijke staat. De ornamentering bestaat uit houten lambrizeringen, schouwpartijen en gedecoreerde plafonds. Waardering Landhuis Ebina van algemeen cultuur- en architectuurhistorisch belang - als residentie van een voor de streek belangrijke fabrikantenfamilie - vanwege de kwaliteit van het ontwerp - vanwege de gaafheid van zowel het ex- als interieur - vanwege de bijzondere samenhang tussen het huis en de tuinaanleg. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 512262
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:08:13.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Ebina (de Vrijthof) in Wierden

Pompgebouw

Nijverdalsestraat 98
Wierden
Omschrijving POMPGEBOUW over één bouwlaag opgetrokken vanuit een rechthoekige plattegrond in rode baksteen onder een met bouletpannen ged..

Filtergebouw

Nijverdalsestraat 98
Wierden
Omschrijving Het FILTERGEBOUW is vanuit een rechthoekige plattegrond over twee bouwlagen opgetrokken in rode baksteen op een gemetseld tras..

Boerderij onder met stro en pannen gedekt dak

Stegeboersweg 14
Wierden
Boerderij onder met stro en pannen gedekt dak. Voor houten topgevel, achter schild en onderschoer. Woongedeelte heeft schuiframen met luiken..

Pompgebouw

Nijverdalsestraat 88
Wierden
Inleiding In opdracht van gemeente Almelo werd in 1893 dit POMPGEBOUW gebouwd naar ontwerp van de ingenieur H.P.N. Halbertsma in een vrij t..

Boerderijtje onder een met riet en pannen gedekt dak, dat aan de voorzijde een wolfschild en aan de achterzijde een schild heeft

Weversweg 2
Wierden
Boerderijtje onder een met riet en pannen gedekt dak, dat aan de voorzijde een wolfschild en aan de achterzijde een schild heeft. Put van Be..

Kaart & Routeplanner

Route naar Ebina (de Vrijthof) in Wierden