Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Het Hexel: landhuis in Hoge Hexel

Kasteel Buitenplaats

Haarboersweg 3
7645AD Hoge Hexel (gemeente Wierden)
Overijssel

Bouwjaar: 1922-1923


Beschrijving van Het Hexel: landhuis

LANDHUIS 'Het Hexel', behorende tot de buitenplaats Het Hexel, is opgetrokken over één bouwlaag in rode handgevormde baksteen, onder een samengesteld rietgedekt schilddak met enkele dakkapellen onder lessenaardaken. De vensters zijn behangen met luiken en worden aan de bovenzijde afgesloten door een hanekam. Het huis werd in de periode 1922-1923 gebouwd naar ontwerp van architect J.W. Hanrath. De voorgevel (NO) wordt gekenmerkt door een twee bouwlagen tellende middenpartij onder een afgewolfde steekkap. Hierin is de onder een luifel geplaatste ingang geflankeerd door twee tweelichtvensters en een klein venster. Op de verdieping twee tweelicht vensters en een enkel venster. Het wolfeind heeft een halfronde dakkapel en op de nok een luidklok. Links van deze gevelpartij een terugliggend geveldeel waarvan de noklijn lager ligt. Voor deze gevel is een hoge rechthoekige gemetselde schoorsteen met vlechtingen tussen bloembakken geplaatst, links in de gevel een loggia met vier vensters onder een doorlopende wit geschilderde houten latei. Het rechter deel van de voorgevel bestaat uit een driezijdige erker met daarnaast een drielicht venster en een deur onder een doorlopende latei en een drielicht venster naast een garagedeur onder een doorlopende latei. In de linker zijgevel (ZO) een loggia achter vier kolommen met natuurstenen basementen op een laag gemetseld muurtje. De kolommen dragen een houten wit geschilderde latei. Onder de dakaanzet twee tweelicht vensters. De rechter zijgevel (NW) heeft een drielicht venster, een dubbele en een enkele deur onder een luifel. Daarboven een dakkapel met drielicht venster. De achtergevel (ZW) van het pand heeft een middenrisaliet met een deur onder een houten luifel tussen twee erkers met glas-in-lood vensters. Rechts van het risaliet een venster en twee vensters voor de loggia. Links van het risaliet twee drielicht vensters, een tweelicht venster en twee enkele vensters. Waardering Landhuis, behorende tot de buitenplaats Het Hexel, is van algemeen cultuur- en architectuurhistorisch belang: - als woonhuis van één van de belangrijkste Twentse textielfabrikanten; - vanwege de gaafheid; - als landhuis met kenmerken van de Amsterdamse School; - als kenmerkend voorbeeld uit het oeuvre van architect J.W.Hanrath. ?? (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 512259
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:08:13.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Het Hexel: landhuis in Hoge Hexel

Het Hexel: tuinaanleg, muur en thuishuis

Haarboersweg 3
Hoge Hexel (Gemeente Wierden)
Omschrijving Behorende tot de buitenplaats Het Hexel, een in rode baksteen opgemetselde lage (ca.1.50) MUUR tussen op regelmatige afstand (..

Het Hexel: tuin

Haarboersweg 3
Hoge Hexel (Gemeente Wierden)
Inleiding De TUIN, behorende bij de buitenplaats Het Hexel, is aangelegd aan de rand van het heidegebied dat ten oosten van Hoge Hexel is g..

Houten schuur met stro en pannen gedekt, gedeeltelijk met aankubbingen

Hexelseweg 74
Hoge Hexel (Gemeente Wierden)
Houten schuur met stro en pannen gedekt, gedeeltelijk met aankubbingen. In de gevel strovlechtwerk.

Schaapskooi en houten schuur

Piksenweg 5
Hoge Hexel (Gemeente Wierden)
Schaapskooi en houten schuur. Beide houten gevels en met riet gedekt.

Leemansmolen

Hammerweg 32
Vriezenveen (Gemeente Twenterand)
Leenmansmolen. Achtkantige bovenkruier met lage stelling. 1862. Onder- en tussenstuk van baksteen, bovenstuk en kap met riet gedekt. IJzeren..

Kaart & Routeplanner

Route naar Het Hexel: landhuis in Hoge Hexel