Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Filtergebouw in Wierden

Nijverheid Industrie

Nijverdalsestraat 98
7642LG Wierden
Overijssel

Bouwjaar: 1928

(1 recensie)

Beschrijving van Filtergebouw

Omschrijving Het FILTERGEBOUW is vanuit een rechthoekige plattegrond over twee bouwlagen opgetrokken in rode baksteen op een gemetseld trasraam. Het ver overstekende platte betonnen dak rust op consoles. De lange gevels (N en Z) worden op de verdieping geleed door acht zesruits vensters; op de begane grond smallere meerruits vensterstroken. In de korte gevels (O en W) vier zesruits vensters. De kozijnen van alle vensters zijn van staal. In alle gevels is een stalen rondboogdeur geplaatst. De filterinstallatie in het gebouw is origineel en bestaat onder andere uit cascaden met spatvloeren en filterbakken. Waardering Filtergebouw van algemeen architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang: - vanwege de oorspronkelijke functie en als uiting van de geschiedenis van de waterleiding in Almelo en omgeving - als gaaf gebouw uit het oeuvre van H.P.N. Halbertsma - vanwege het gave interieur - als onderdeel van het gebouwencomplex gebouwd ten behoeve van de waterwinning in deze regio. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 512257
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:08:13.0

Recensies en ervaringen (1)

Filtergebouw
2
Recensie door: ()
Dit gebouw is al jaren geleden (illegaal??) gesloopt...
Toevoegen

Monumenten in de buurt van Filtergebouw in Wierden

Pompgebouw

Nijverdalsestraat 98
Wierden
Omschrijving POMPGEBOUW over één bouwlaag opgetrokken vanuit een rechthoekige plattegrond in rode baksteen onder een met bouletpannen ged..

Pompgebouw

Nijverdalsestraat 88
Wierden
Inleiding In opdracht van gemeente Almelo werd in 1893 dit POMPGEBOUW gebouwd naar ontwerp van de ingenieur H.P.N. Halbertsma in een vrij t..

Boerderij onder met stro en pannen gedekt dak

Stegeboersweg 14
Wierden
Boerderij onder met stro en pannen gedekt dak. Voor houten topgevel, achter schild en onderschoer. Woongedeelte heeft schuiframen met luiken..

Omvangrijk boerderijcomplex, schuren

Akkerwal 4
Wierden
Bij knooppunt markant gelegen door geboomte overschaduwd omvangrijk tweede helft-19e-eeuws BOERDERIJCOMPLEX bestaande uit T-vormig hoofdgebo..

Ebina (de Vrijthof)

Oude Tolweg 3
Wierden
Inleiding LANDHUIS Ebina (de Vrijthof) is gebouwd in 1925 in opdracht van W.A. van Wulfften Palthe naar ontwerp van de architect M.H. Krabs..

Kaart & Routeplanner

Route naar Filtergebouw in Wierden