Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Pompgebouw in Wierden

Nijverheid Industrie

Nijverdalsestraat 98
7642LG Wierden
Overijssel

Bouwjaar: 1928


Beschrijving van Pompgebouw

Omschrijving POMPGEBOUW over één bouwlaag opgetrokken vanuit een rechthoekige plattegrond in rode baksteen onder een met bouletpannen gedekt zadeldak. De verlenging van het pompgebouw, afgesloten door een plat dak, valt niet onder de bescherming. De zich verjongende eindgevels eindigen in een top onder een zandstenen afdekplaat. Vanaf de zandstenen aanzetstukken loopt langs de gevelrand een klimmend zandstenen keperboogfries. De vensters hebben stalen kozijnen en doorlopende granieten onderdorpels. Voorgevel (W) met risalerende centrale entreepartij bestaande uit een dubbele houten deur met cassettes binnen een bakstenen omlijsting met natuurstenen blokken. Boven de deur, binnen de omlijsting een terugliggend bovenlicht. Hierboven twee vierruits vensters. Aan weerszijden van de ingangspartij twee tweeruits vensters. De zijgevels (N en Z) worden geleed door vijf vierruits vensters. Het interieur van het pompgebouw is nog geheel intact: kap met stalen spanten, met geglazuurde baksteen beklede wanden, stalen binnendeuren met glas in lood bovenlichten in een rondboogportaal, origineel stalen hang- en sluitwerk. De oorspronkelijke pompinstallatie is in 1950 vervangen door nieuwe centrifugaalpompen, met uitzondering van de luchtketel uit 1928 direct naast de entree. Waardering Pompgebouw van algemeen architectuur-, cultuurhistorisch en stedebouwkundig belang: - vanwege de oorspronkelijke functie en als uiting van de geschiedenis van de waterleiding in Almelo en omgeving - als gaaf gebouw uit het oeuvre van H.P.N. Halbertsma - vanwege het gave interieur - als onderdeel van het gebouwencomplex ten behoeve van de waterwinning in deze regio. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 512256
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:08:13.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Pompgebouw in Wierden

Filtergebouw

Nijverdalsestraat 98
Wierden
Omschrijving Het FILTERGEBOUW is vanuit een rechthoekige plattegrond over twee bouwlagen opgetrokken in rode baksteen op een gemetseld tras..

Pompgebouw

Nijverdalsestraat 88
Wierden
Inleiding In opdracht van gemeente Almelo werd in 1893 dit POMPGEBOUW gebouwd naar ontwerp van de ingenieur H.P.N. Halbertsma in een vrij t..

Boerderij onder met stro en pannen gedekt dak

Stegeboersweg 14
Wierden
Boerderij onder met stro en pannen gedekt dak. Voor houten topgevel, achter schild en onderschoer. Woongedeelte heeft schuiframen met luiken..

Omvangrijk boerderijcomplex, schuren

Akkerwal 4
Wierden
Bij knooppunt markant gelegen door geboomte overschaduwd omvangrijk tweede helft-19e-eeuws BOERDERIJCOMPLEX bestaande uit T-vormig hoofdgebo..

Ebina (de Vrijthof)

Oude Tolweg 3
Wierden
Inleiding LANDHUIS Ebina (de Vrijthof) is gebouwd in 1925 in opdracht van W.A. van Wulfften Palthe naar ontwerp van de architect M.H. Krabs..

Kaart & Routeplanner

Route naar Pompgebouw in Wierden