Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Fabriekschoorsteen in Nijverdal

Nijverheid Industrie

Campbellweg 32
7443PV Nijverdal (gemeente Hellendoorn)
Overijssel

Bouwjaar: ca. 1920


Beschrijving van Fabriekschoorsteen

Inleiding FABRIEKSSCHOORSTEEN op het terrein van de rond 1920 gerealiseerde Koninklijke StoomBleekerij Nijverdal aan de Campbellweg in Nijverdal. De fabrieksgebouwen op het terrein zijn zodanig gewijzigd dat deze voor bescherming van ondergeschikt belang zijn. De schoorsteen domineert het Reggedal ter plaatse en verbeeldt op bijzondere wijze de naam van Nijverdal. Omschrijving In rode baksteen opgetrokken schoorsteen vanuit een ronde plattegrond, waarbij de doorsnede aan de onderzijde breder is dan aan de bovenzijde in verband met de stabiliteit. In de voet van de pijp een ingang met stalen deur onder dubbele rollaag. Boven een cordonlijst is de pijp voorzien van regelmatig geplaatste ijzeren banden. Over de gehele lengte zijn klimijzers aangebracht voor inspectie en reparatie. In de bovenste helft is met witte steen 'Kon. Stoom Bleek.' ingemetseld. Waardering De fabrieksschoorsteen is van algemeen cultuurhistorisch en stedebouwkundig belang: - vanwege de zeldzaamheid - vanwege de redelijke mate van gaafheid - als markant oriƫntatiepunt en baken voor Nijverdal en omgeving - als enig overgebleven schoorsteenpijp van de vele textielfabrieken ter plaatse, die van groot belang waren voor het ontstaan van Nijverdal. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 512250
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Fabriekschoorsteen in Nijverdal

Fabriekshallen behorende tot het fabriekscomplex zijn in fasen opgetrokken

Hoge Dijkje 2
Nijverdal (Gemeente Hellendoorn)
Omschrijving De FABRIEKSHALLEN behorende tot het fabriekscomplex zijn in fasen (ondermeer in 1852, 1863 en 1927) opgetrokken. Een deel van d..

Kantoor

Hoge Dijkje 2
Nijverdal (Gemeente Hellendoorn)
Omschrijving Het KANTOOR uit 1913, behorende tot het fabriekscomplex en hierin opgenomen, is opgetrokken in rode baksteen op een rechthoekig..

Ketelhuis

Hoge Dijkje 4A
Nijverdal (Gemeente Hellendoorn)
Omschrijving Het KETELHUIS (1912) behorende tot het fabriekscomplex is op een rechthoekige plattegrond opgetrokken in rode baksteen opgetrok..

Oude watertoren

Stamstraat 2
Nijverdal (Gemeente Hellendoorn)
Inleiding Betonnen WATERTOREN met waterreservoir, reinwaterbekkens, koelwaterinstallatie en sproeiveld met sproeiers, omstreeks 1915 gebouw..

De Hoop

Reggeweg 4
Hellendoorn
Windkorenmolen "De Hoop", Nijverdalseweg; achtkantige bovenkruier met stelling (1874); stenen onderstuk, bovenstuk en kap met riet gedekt.

Kaart & Routeplanner

Route naar Fabriekschoorsteen in Nijverdal

Foto's (2)