Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Oude watertoren in Nijverdal

Nijverheid Industrie

Stamstraat 2
7440AA Nijverdal (gemeente Hellendoorn)
Overijssel

Bouwjaar: ca. 1915 1915 ca. 1915


Beschrijving van Oude watertoren

Inleiding Betonnen WATERTOREN met waterreservoir, reinwaterbekkens, koelwaterinstallatie en sproeiveld met sproeiers, omstreeks 1915 gebouwd in Functionalistische bouwstijl. Volgens het functionalistische principe wordt het bouwmateriaal -beton- en de constructie niet door andere materialen aan het oog onttrokken. De watertoren ligt in een bocht van de P.C. Stamstraat tegenover het fabrieksterrein van de Nederlandsche Stoomblekerij. Waarschijnlijk heeft de toren deel uitgemaakt van dit complex. De toren, waarin zich een betonnen Intze-reservoir bevindt, verzorgde het koelwater voor machinerieën en deed tevens dienst als bluswaterreservoir. Omschrijving De watertoren bestaat uit een betonnen skeletconstructie met daarop een cilindervormig betonnen reservoir. Een vierkant betonnen gebouwtje van één bouwlaag omvat het onderste deel van de constructie. Dit gebouwtje met plat dak en overstekende goot heeft een dubbele deur en drie getoogde vensters met waterdorpels. Hierboven bestaat de dragende constructie uit acht pijlers, die ongeveer in het midden zijn verbonden door balken. De uitkragende cilindervormige reservoirommanteling is geleed door acht lisenen op een waterlijst; in de velden daartussen smalle gietijzeren rondboogvensters met een roedenverdeling en eenvoudige tracering. De leidingen naar en van het reservoir bevinden zich midden in de open ruimte in de open schacht tussen de pijlers; om de standpijp onder het reservoir bevindt zich een ijzeren wenteltrap. De toren staat aan de noordzijde van het koelwaterbassin met sproei-/ beluchtingssinstallatie. Waardering De watertoren is van algemeen cultuur-, architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang: - als representatief exemplaar van een watertoren bij een fabriekscomplex - vanwege de Functionalistische bouwstijl - vanwege de beeldbepalende ligging - vanwege de gaafheid van de toren en de bijbehorende installatie - vanwege de zeldzaamheid van dit type betonnen bedrijfswatertoren. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 512248
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Oude watertoren (Nijverdal)
Nijverdal Watertoren 8314.JPG
Plaats Nijverdal
Bouwjaar 1912
Hoogte onbekend
Inhoud onbekend
Restauraties 2010/2011

De Oude watertoren staat bij het fabrieksterrein van de voormalige Nederlandse Stoom Blekerij, later Koninklijke Ten Cate aan de P.C Stamstraat in Nijverdal, Overijssel. De toren is gebouwd in 1912 in functionalistische stijl, er werd industrieel proceswater mee op druk gehouden. Het is de oudste watertoren van Nijverdal. Het rijksmonument werd in 2008 door de gemeente Hellendoorn aangekocht als onderdeel van wijkontwikkelingsplan 'De Blokken'. In 2010 is de toren volledig gerestaureerd.

In 2011 werd met subsidie van de provincie Overijssel een 'transformatieplan' opgesteld om de gebruiksmogelijkheden van het monument te onderzoeken. Sinds 2015 is het gebouw in gebruik bij een commercieel bedrijf.

Zie ook

Externe links


Monumenten in de buurt van Oude watertoren in Nijverdal

Ketelhuis

Hoge Dijkje 4A
Nijverdal (Gemeente Hellendoorn)
Omschrijving Het KETELHUIS (1912) behorende tot het fabriekscomplex is op een rechthoekige plattegrond opgetrokken in rode baksteen opgetrok..

Fabriekshallen behorende tot het fabriekscomplex zijn in fasen opgetrokken

Hoge Dijkje 2
Nijverdal (Gemeente Hellendoorn)
Omschrijving De FABRIEKSHALLEN behorende tot het fabriekscomplex zijn in fasen (ondermeer in 1852, 1863 en 1927) opgetrokken. Een deel van d..

Kantoor

Hoge Dijkje 2
Nijverdal (Gemeente Hellendoorn)
Omschrijving Het KANTOOR uit 1913, behorende tot het fabriekscomplex en hierin opgenomen, is opgetrokken in rode baksteen op een rechthoekig..

Fabriekschoorsteen

Campbellweg 32
Nijverdal (Gemeente Hellendoorn)
Inleiding FABRIEKSSCHOORSTEEN op het terrein van de rond 1920 gerealiseerde Koninklijke StoomBleekerij Nijverdal aan de Campbellweg in Nijv..

Boerderijtje onder rieten wolfdak

Slagsweg 1
Zuna (Gemeente Wierden)
Boerderijtje onder rieten wolfdak. Schuifvenster met roedenverdeling en luiken. Schuur met pannen schilddak.

Kaart & Routeplanner

Route naar Oude watertoren in Nijverdal

Foto's (2)