Meer dan 63.000 rijksmonumenten


De Eelerberg: koetshuis in Hellendoorn

Kasteel Buitenplaats

Elerbergweg 3
7447PL Hellendoorn
Overijssel

Bouwjaar: ca. 1898


Beschrijving van De Eelerberg: koetshuis

Omschrijving Het KOETSHUIS is in rode baksteen opgetrokken over één bouwlaag op een rechthoekige plattegrond onder een zadeldak met antracietgrijze Hollandse pannen. Onder de vensters gemetselde waterdorpels. In de voorgevel (O) is een rondboogvormige baander geplaatst onder een gevelbeschot en tussen tweedelige vierruits vensters met luiken. Het gevelbeschot wordt onderbroken door een luik. De rechter zijgevel (N) bevat staldeuren en enkele en dubbele vierruits vensters. Aan de linker zijgevel is een aanbouw met staldeur, roosvenster en schoorsteen toegevoegd, die als bakspieker gediend kan hebben. In de jaren '90 van de twintigste eeuw is het koetshuis middels een tussenlid met het tuinmanshuis verbonden. Een deel van het koetshuis is in gebruik genomen als woonruimte. Waardering Het koetshuis is van algemeen cultuurhistorisch en stedebouwkundig belang, vanwege: - de sociale en economische betekenis van Veningh Meinesz voor de omgeving van de Eelerberg; - de ruimtelijke en functionele relatie met het landhuis, tuinmanshuis en rentmeestershuis; - de gaafheid van het exterieur. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 512246
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:08:13.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van De Eelerberg: koetshuis in Hellendoorn

De Eelerberg: tuinmanshuis

Elerbergweg 3
Hellendoorn
Omschrijving Het TUINMANSHUIS is in rode baksteen opgetrokken over één bouwlaag op een rechthoekige plattegrond onder een schilddak met a..

De Eelerberg: landhuis

Elerbergweg 1
Hellendoorn
Omschrijving Het LANDHUIS is opgetrokken over twee bouwlagen op een vierkante plattegrond met aanbouwen. Het huis wordt gedekt door een sch..

De Eelerberg: rentmeestershuis

Elerbergweg 2
Hellendoorn
Omschrijving Het RENTMEESTERSHUIS is opgetrokken over één bouwlaag op een rechthoekige plattegrond onder twee evenwijdige overstekende za..

Terrein waarin drie grafheuvels

Eelerbergweg (og)
Hellendoorn
Terrein waarin 3 grafheuvels. Datering: Neolithicum en/of Bronstijd. (Gedeeltelijke bescherming, zie bijlage B).

Mooi gelegen keuterijcomplex, bestaande uit boerderij met middenlangsdeel, schuur, stookhok, put en gedeeltelijk met zwerfkeitjes bestraat erf

Veldhuizenweg 5
Hellendoorn
Mooi gelegen tweede helft 19e eeuws KEUTERIJCOMPLEX, bestaande uit boerderij met middenlangsdeel, schuur, stookhok, put en gedeeltelijk met ..

Kaart & Routeplanner