Meer dan 63.000 rijksmonumenten


De Eelerberg: tuinmanshuis in Hellendoorn

Kasteel Buitenplaats

Elerbergweg 3
7447PL Hellendoorn
Overijssel

Bouwjaar: ca. 1898


Beschrijving van De Eelerberg: tuinmanshuis

Omschrijving Het TUINMANSHUIS is in rode baksteen opgetrokken over één bouwlaag op een rechthoekige plattegrond onder een schilddak met antracietgrijze Hollandse pannen. De gevels zijn geleed door zesruits schuifvensters met strekken en gepleisterde waterdorpels. Centraal in de voorgevel (O) bevindt zich een paneeldeur onder een getoogd tweeruits bovenlicht. Aan weerszijden een getoogd venster. Boven de ingang een gemetselde dakkapel met windveren en een paneelluik met tweeruits venster. De linker zijgevel (Z) bevat twee rechtgesloten vensters en de rechter zijgevel (N) is blind. In de achtergevel is een glasdeur met tweeruits bovenlicht geplaatst tussen een rechtgesloten en een vierruits venster. In de jaren '90 van de twintigste eeuw werd het tuinmanshuis middels een tussenlid met het koetshuis verbonden. Waardering Het tuinmanshuis is van algemeen cultuurhistorisch en stedebouwkundig belang, vanwege: - de sociale en economische betekenis van Veningh Meinesz voor de omgeving van de Eelerberg; - de ruimtelijke en functionele relatie met het landhuis, koetshuis en rentmeestershuis; - de gaafheid van het exterieur. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 512245
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:08:13.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van De Eelerberg: tuinmanshuis in Hellendoorn

De Eelerberg: koetshuis

Elerbergweg 3
Hellendoorn
Omschrijving Het KOETSHUIS is in rode baksteen opgetrokken over één bouwlaag op een rechthoekige plattegrond onder een zadeldak met antra..

De Eelerberg: landhuis

Elerbergweg 1
Hellendoorn
Omschrijving Het LANDHUIS is opgetrokken over twee bouwlagen op een vierkante plattegrond met aanbouwen. Het huis wordt gedekt door een sch..

De Eelerberg: rentmeestershuis

Elerbergweg 2
Hellendoorn
Omschrijving Het RENTMEESTERSHUIS is opgetrokken over één bouwlaag op een rechthoekige plattegrond onder twee evenwijdige overstekende za..

Terrein waarin drie grafheuvels

Eelerbergweg (og)
Hellendoorn
Terrein waarin 3 grafheuvels. Datering: Neolithicum en/of Bronstijd. (Gedeeltelijke bescherming, zie bijlage B).

Mooi gelegen keuterijcomplex, bestaande uit boerderij met middenlangsdeel, schuur, stookhok, put en gedeeltelijk met zwerfkeitjes bestraat erf

Veldhuizenweg 5
Hellendoorn
Mooi gelegen tweede helft 19e eeuws KEUTERIJCOMPLEX, bestaande uit boerderij met middenlangsdeel, schuur, stookhok, put en gedeeltelijk met ..

Kaart & Routeplanner