Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Dienstwoning in Haarle

Woonhuis

Sprengenbergerweg 3
7448PB Haarle (gemeente Hellendoorn)
Overijssel

Bouwjaar: 1910


Beschrijving van Dienstwoning

Omschrijving De DIENSTWONING is over één bouwlaag opgetrokken op een rechthoekige plattegrond onder een overstekend zadeldak met wolfeinden, rode tuile du Nord pannen en hoge gemetselde schoorstenen. Aan de westkant bevindt zich tegen de eindgevel een rechthoekige aanbouw onder een overstekend zadeldak, eveneens met rode tuile du Nord pannen. Boven de noordelijke gevel is een dakkapel onder een opgelicht dak geplaatst. De gevels zijn witgepleisterd boven een plint met grove keien en een gemetselde halfsteens rand. Het vakwerk onder de wolfeinden van de eindgevels, in de geveltop van de aanbouw en onder de overstekende dakrand in de langsgevels kraagt iets uit op klampen. Verder zijn de gevels ingedeeld door rechtgesloten vensters onder strekken, met waterdorpels, beide uitgevoerd in rode baksteen. De vensters hebben een fijne roedenverdeling en zijn behangen met de luiken van buitenplaats de Sprengenberg; donkergroene velden, waarin cirkels met rode en gele kwarten. De vensters zijn verschillend van grootte en niet streng geordend over de gevels verdeeld. Boven de houten deuren in de oostgevel en westgevel zijn rechtgesloten bovenlichten onder strekken geplaatst. Waardering De dienstwoning is van algemeen cultuur-, architectuurhistorisch en stedenbouwkundig belang: - vanwege de functionele en ruimtelijke relatie met landhuis de Sprengenberg - als voorbeeld van een dienstwoning bij een fabrikantenbuitenverblijf, waarvan er in Twente een aantal te vinden zijn - vanwege de Vakwerkstijl - als kenmerkend ontwerp in het oeuvre van architect Karel Muller - vanwege de beeldbepalende ligging op de Sprengenberg - vanwege de gaafheid (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 512241
Laatste wijziging: 2014-07-31 19:39:59.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Dienstwoning in Haarle

De Sprengenberg

Sprengenbergerweg 1
Haarle (Gemeente Hellendoorn)
LANDHUIS "De Sprengenberg"; in drie etappes gebouwd tussen 1900 en 1910 in opdracht van A.A.W. van Wulfften Palthe naar ontwerp van de archi..

Vrijwel noord-zuid gerichte hoofd-as vormt de basis van de tuin rondom het huis

Sprengenbergerweg 1
Haarle (Gemeente Hellendoorn)
Omschrijving Een vrijwel noord-zuid gerichte hoofd-as (meer precies: noord-noord-west wijzend) vormt de basis van de TUIN rondom het huis. ..

Terrein waarin grafheuvel

Sprengenberg
Hellendoorn
Terrein waarin grafheuvel. Datering: Neolithicum en/of Bronstijd. (Gedeeltelijke bescherming, voor zover de grafheuvel zelf betreft, alsmede..

Terrein waarin vijf grafheuvels

Sprengenberg van Heekweg
Hellendoorn
Terrein waarin 5 grafheuvels. Datering: Neolithicum en/of Bronstijd. (Gedeeltelijke bescherming, zie bijlage A)

Boerderij onder fors rieten schilddak

Pasmansweg 3
Holten (Gemeente Rijssen Holten)
Boerderij uit de 18e eeuw onder fors rieten schilddak. Het interieur is in 1992 grotendeels gemoderniseerd. In de stal is een viertal gebint..

Kaart & Routeplanner

Route naar Dienstwoning in Haarle