Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Kantoor in Nijverdal

Gebouw

Hoge Dijkje 2
7442AE Nijverdal (gemeente Hellendoorn)
Overijssel

Bouwjaar: 1913


Beschrijving van Kantoor

Omschrijving Het KANTOOR uit 1913, behorende tot het fabriekscomplex en hierin opgenomen, is opgetrokken in rode baksteen op een rechthoekige plattegrond. Centraal is het pand twee bouwlagen hoog en wordt het overkapt door een afgeknot schilddak met leien in Rijndekking en een overstekende goot op klampen. Onder de goot is met rode verblendsteen en wit pleisterwerk een fries aangebracht. De voorgevel telt zes vensterassen. De rechtgesloten vensters met bovenlichten zijn geplaatst onder segmentbogen van rode verblendsteen met abstracte tegeltableaus in de boogtrommels. De derde as van links is hoog opgetrokken en risaleert. Op de begane grond van het risaliet bevindt zich de ingang; een dubbele paneeldeur met lijsten in vloeiende lijnen en geslepen glas onder een bovenlicht in een hardstenen omlijsting met basreliëfs. De segmentboogvormige afsluiting heeft bij de deur twee gepleisterde aanzetstenen. Het venster boven de ingang wordt geflankeerd door twee hoeklisenen met witte verblendstenen stroken. De lisenen rusten op hardstenen consoles en worden beëindigd door twee als kantelen opgemetselde pinakels met hardstenen afdekplaten, waartussen een gemetselde balustrade. In de meest rechtse vensteras eveneens een paneeldeur met lijsten in vloeiende lijnen en geslepen glas onder een bovenlicht. Tussen de deur en het bovenlicht een hardstenen latei met basreliëf. Links en rechts van het risaliet zijn tweeruits dakkapellen onder opgelichte dakvlakken gecreëerd. In de hal zijn onder meer de lambriseringen bewaard, vervaardigd uit Art Nouveau tegels, en de tochtdeur met geëtst glas, waarin wapens zijn afgebeeld. Aan de beide zijden wordt het kantoor ingeklemd tussen bebouwing, de bebouwing aan de rechterzijde dateert uit 1947 en die aan de linkerzijde is ouder. De achterzijde van het kantoor staat in verbinding met de fabriekshallen, hetgeen altijd het geval is geweest. Waardering Het kantoor is van algemeen cultuur-, architectuurhistorisch en stedenbouwkundig belang vanwege: - de sociale en economische betekenis van de textielfabriek; - het feit dat de textielfabriek het ontstaan en ontwikkeling van Nijverdal positief heeft beïnvloed; - de Art Nouveau detaillering van diverse onderdelen; - de ruimtelijke en functionele samenhang met de fabriekshallen en het ketelhuis; - de gaafheid van de voorgevel en de hal. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 512238
Laatste wijziging: 2014-10-12 19:38:37.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Kantoor in Nijverdal

Fabriekshallen behorende tot het fabriekscomplex zijn in fasen opgetrokken

Hoge Dijkje 2
Nijverdal (Gemeente Hellendoorn)
Omschrijving De FABRIEKSHALLEN behorende tot het fabriekscomplex zijn in fasen (ondermeer in 1852, 1863 en 1927) opgetrokken. Een deel van d..

Ketelhuis

Hoge Dijkje 4A
Nijverdal (Gemeente Hellendoorn)
Omschrijving Het KETELHUIS (1912) behorende tot het fabriekscomplex is op een rechthoekige plattegrond opgetrokken in rode baksteen opgetrok..

Fabriekschoorsteen

Campbellweg 32
Nijverdal (Gemeente Hellendoorn)
Inleiding FABRIEKSSCHOORSTEEN op het terrein van de rond 1920 gerealiseerde Koninklijke StoomBleekerij Nijverdal aan de Campbellweg in Nijv..

Oude watertoren

Stamstraat 2
Nijverdal (Gemeente Hellendoorn)
Inleiding Betonnen WATERTOREN met waterreservoir, reinwaterbekkens, koelwaterinstallatie en sproeiveld met sproeiers, omstreeks 1915 gebouw..

De Hoop

Reggeweg 4
Hellendoorn
Windkorenmolen "De Hoop", Nijverdalseweg; achtkantige bovenkruier met stelling (1874); stenen onderstuk, bovenstuk en kap met riet gedekt.

Kaart & Routeplanner

Route naar Kantoor in Nijverdal

Foto's (1)