Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Schoorsteen in Oosterhout

Nijverheid Industrie

Pastoor Bressersstraat 1
4901HZ Oosterhout
Noord Brabant

Bouwjaar: 1917


Beschrijving van Schoorsteen

Inleiding De schoorsteen werd in 1917 gebouwd toen de stoommachine haar intrede deed bij de fabriek. De schoorsteen werd gebouwd door schoorsteenbouwer Jos Helden. Omschrijving In radiaalsteen opgetrokken schoorsteen voorzien van een sobere plint. Waardering De in 1917 gebouwde schoorsteen is van algemeen belang vanwege: - cultuurhistorie, als onderdeel van een fabrieksmatig complex dat een voor deze streek typerende tak van nijverheid, namelijk lederindustrie, vertegenwoordigd; - architectuurhistorie, vanwege het materiaal (radiaalsteen) en de fabrikant (Jos Delden) van wie dit (een van de) laatste bestaande schoorstenen is; - ensemblewaarden, vanwege de samenhang tussen fabriek en schoorsteen enerzijds en de rol die het complex vooral vanwege de schoorsteen vervult in het stadsbeeld van Oosterhout; - gaafheid en herkenbaarheid van de schoorsteen; - zeldzaamheid van schoorstenen in het algemeen en van schoorsteenbouwer Delden in het bijzonder. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 512231
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:08:13.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Schoorsteen in Oosterhout

Huijben

Pastoor Bressersstraat 1
Oosterhout
Inleiding Het in fasen tot stand gekomen pand van leerlooierij Huijben (gebouwd van omstreeks 1895 tot 1918) is oorspronkelijk gebouwd als ..

Fabrieksgebouw, voormalige drukkerij

Kloosterstraat 10
Oosterhout
Inleiding. Ten zuidoosten van de oude Oosterhoutse dorpskern bevindt zich op een perceel gelegen aan de Kloosterstraat en Pruimboomsteeg ee..

Herenhuis in empire trant

Klappeijstraat 44
Oosterhout
HERENHUIS in empire trant; ingang geflankeerd door composietpilasters; boogramen met reliefversiering.

Huis onder schilddak en met lijstgevel met ingezwenkte bovenhoeken

Keiweg 22
Oosterhout
HUIS onder schilddak en met lijstgevel met ingezwenkte bovenhoeken; ramen met rijke Empire versiering, als motieven o.a. vazen en vogels; sm..

Vrijgelegen voormalig herenhuis met sierhek

Leijsenhoek 4
Oosterhout
Inleiding. Vrijgelegen voormalig HERENHUIS met sierhek uit circa 1895, gelegen in de rooilijn van de Leysenhoek. Stilistisch vertoont het v..

Kaart & Routeplanner

Route naar Schoorsteen in Oosterhout