Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Huijben in Oosterhout

Nijverheid Industrie

Pastoor Bressersstraat 1
4901HZ Oosterhout
Noord Brabant

Bouwjaar: 1908


Beschrijving van Huijben

Inleiding Het in fasen tot stand gekomen pand van leerlooierij Huijben (gebouwd van omstreeks 1895 tot 1918) is oorspronkelijk gebouwd als drielaags nathuis met droogzolder, voorzien van eenlaags uitbreidingen en die later zijn verhoogd, terwijl het geheel ook in omvang is verdubbeld. Omschrijving Hoofdzakelijk in baksteen opgetrokken pand van drie, deels twee bouwlagen met een droogzolder die in hout is geconstrueerd. Het pand is voorzien van steekankers. De samengestelde kap met overstekken is onder andere voorzien van gesmoorde en rode oud-Hollandse pannen. Opvallend zijn de afdakjes boven de hijsopeningen. De gevelopeningen zijn afgestemd op de functies, dus: grote vensters bij de vertrekken die onder andere in gebruik waren als kantoor, kleinere vensters bij het nathuis met toebehoren, luiken als afsluiting van de hijsopeningen, luiken ter plaatse van de droogzolders enz. Inwendig bevat het gebouw onder andere een aantal onderdelen van de oorspronkelijke functie (zoals hijsinstallaties) en een gave constructie met Philibertspanten op de droogzolder. Waardering De leerlooierij is van algemeen belang vanwege: - cultuurhistorie, als voorbeeld van de voor westelijk Noord-Brabant zo typerende en in de bouwtijd van het pand op zijn hoogtepunt verkerende lederindustrie; aangezien de lederindustrie zich hoofdzakelijk in dit deel van het land manifesteerde is er naast het lokale en regionale belang tevens een landelijke importantie aan toe te kennen; tevens vanwege de voor leerlooierijen kenmerkende typologie bestaande uit een (in fasen tot stand gekomen) nathuis met daarboven droogzolders, als zodanig ook uitwendig herkenbaar en inwendig nog van enige inventarisstukken voorzien; - architectuurhistorie, vanwege de samenhang tussen in- en exterieur, uiteraard vanwege de functionele invulling van het gebouw; tevens vanwege de eenvoudige, doch verzorgde vormgeving; - ensemblewaarde, vanwege de markante verschijning die - vooral vanwege de met de fabriek samenhangende schoorsteen - op lokaal niveau van belang is voor het silhouet van Oosterhout; - gaafheid en herkenbaarheid van het door functionele eisen tot stand gekomen gebouw dat een kenmerkende ontwikkeling van een klein naar een middelgroot bedrijf inhoudt én dat de functionele opbouw (nat- en drooghuis) vertoont; - zeldzaamheid van dit soort gave en herkenbare fabrieken. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 512230
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:08:13.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Huijben in Oosterhout

Schoorsteen

Pastoor Bressersstraat 1
Oosterhout
Inleiding De schoorsteen werd in 1917 gebouwd toen de stoommachine haar intrede deed bij de fabriek. De schoorsteen werd gebouwd door schoo..

Fabrieksgebouw, voormalige drukkerij

Kloosterstraat 10
Oosterhout
Inleiding. Ten zuidoosten van de oude Oosterhoutse dorpskern bevindt zich op een perceel gelegen aan de Kloosterstraat en Pruimboomsteeg ee..

Herenhuis in empire trant

Klappeijstraat 44
Oosterhout
HERENHUIS in empire trant; ingang geflankeerd door composietpilasters; boogramen met reliefversiering.

Huis onder schilddak en met lijstgevel met ingezwenkte bovenhoeken

Keiweg 22
Oosterhout
HUIS onder schilddak en met lijstgevel met ingezwenkte bovenhoeken; ramen met rijke Empire versiering, als motieven o.a. vazen en vogels; sm..

Vrijgelegen voormalig herenhuis met sierhek

Leijsenhoek 4
Oosterhout
Inleiding. Vrijgelegen voormalig HERENHUIS met sierhek uit circa 1895, gelegen in de rooilijn van de Leysenhoek. Stilistisch vertoont het v..

Kaart & Routeplanner

Route naar Huijben in Oosterhout