Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Landfort, toegangsbrug in Megchelen

Tuin Park Landgoed

Landfortseweg 4
7078BT Megchelen (gemeente Oude IJsselstreek)
Gelderland

Bouwjaar: 1903


Beschrijving van Landfort, toegangsbrug

Omschrijving onderdeel 3 TOEGANGSBRUG. Voor het huis ligt een massief geproportioneerde kettingbrug gesigneerd met 'AL 1903' en opgebouwd uit steen, hout en ijzer. De brug wordt gedragen door twee gemetselde, gecementeerde brughoofden deels voorzien van blokverdeling waartussen een houten brugdek met houten onderstel in vakwerk. Op de brughoofden staan gecementeerde bakstenen pijlers met gietijzeren afdekplaten. Tussen de pijlers hingen oorspronkelijk kettingen. Van de brug is een ontwerptekening bewaard. Waardering TOEGANGSBRUG is van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - vanwege het materiaalgebruik, namelijk een combinatie van ijzer, steen en hout; - vanwege de robuuste vormgeving; - als markering van de toegang tot de buitenplaats; - vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 512224
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Huis Landfort
Huis Landfort, 2010
Huis Landfort, 2010
Locatie Megchelen, Nederland
Algemeen
Kasteeltype Havezate
Eigenaar Landgoed:Geldersch Landschap, Huis: Dhr. P. Rutten
Huidige functie Privé bewoning
Gebouwd in Voor 1434
Gebouwd door J.T. Übbing (Architect)
Monumentnummer  512220
Bijzonderheden Het landgoed is open gesteld voor publiek
Website Landfort.nl
Huis Landfort in 1720
Huis Landfort in 1720

Het Huis Landfort, eigenlijk Lancfort, is een kasteel en landgoed noordelijk gelegen van Megchelen in de Gelderse Achterhoek, in de gemeente Oude IJsselstreek, direct aan de landsgrens met Duitsland.

Geschiedenis

De oudste vermelding van het kasteel is afkomstig uit 1434 als het kasteel verkocht wordt aan Derick Van Bronckhorst en Batenburg. In het midden van de achttiende eeuw was het een jachthuis van de heren van Anholt. Na veel eigenaarswisselingen werd het kasteel in 1823 gekocht door Dr. Johann Albert Luyken die het schonk aan zijn zus Christina Margaetha. Zij liet het kasteel verbouwen door de architect J.T.Übbing. Deze liet de kasteelgracht dempen en breidde het huis uit door middel van twee kwartcirkelvormige vleugels.[1] In 1641 had al een grondige verbouwing plaatsgevonden waarbij een vierkant huis gebouwd werd, met op iedere hoek een toren voorzien van een uiendak. Deze originele bebouwing gaat nog grotendeels schuil in het tegenwoordige huis.[2] De monumentale tuin is naar een ontwerp uit 1823 van J.D. Zocher jr.

Gelders Landschap

Sinds 1970 is het huis en landgoed in beheer onder de stichting Het Geldersch Landschap. Deze stichting verkocht het huis in 2006 voor particuliere bewoning, en een klein deel van het landgoed in erfpacht uitgaf. Het huis is daardoor niet toegankelijk. De rest van het landgoed 40 hectare groot is opengesteld voor het publiek.

Externe links

Voetnoten

  1. kasteleningelderland.nl, webpagina: Landfort (Mechelen).
  2. natuurkaart.nl, webpagina: Landfort

Monumenten in de buurt van Landfort, toegangsbrug in Megchelen

Landfort, duiventoren

Landfortseweg 4
Megchelen (Gemeente Oude IJsselstreek)
Omschrijving onderdeel 4 DUIVENTOREN. Terzijde van het huis staat een in oorsprong negentiende-eeuwse bakstenen duiventoren (ca.1825), die..

Landfort, hoofdgebouw

Landfortseweg 4
Megchelen (Gemeente Oude IJsselstreek)
Omschrijving onderdeel 1 HOOFDGEBOUW (Landfort). Het in oorsprong 17de-eeuwse hoofdgebouw is tussen 1825 en 1827 (zie herdenkingsstenen) m..

Landfort, tuinmuur

Landfortseweg 4
Megchelen (Gemeente Oude IJsselstreek)
Omschrijving onderdeel 5 TUINMUUR MET KAS EN VERANDA. Tegen de zijgevel van het huis is aan het einde van de negentiende of aan het begin ..

Landfort, ijzeren brug

Landfortseweg 4
Megchelen (Gemeente Oude IJsselstreek)
Omschrijving onderdeel 6 BRUG. Over de singel aan de oostzijde ligt een ijzeren brug uit 1872 vervaardigd in een ijzergieterij te Isselbu..

Landfort, tuin en park

Landfortseweg 4
Megchelen (Gemeente Oude IJsselstreek)
Omschrijving onderdeel 2 HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG. In structuur en deels in detail gaaf bewaarde parkaanleg in landschapsstijl waar..

Kaart & Routeplanner

Route naar Landfort, toegangsbrug in Megchelen

Foto's (6)