Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Koetshuis in Lochem

Kasteel Buitenplaats

De Heest 1
7241PN Lochem
Gelderland

Bouwjaar: 1908


Beschrijving van Koetshuis

Omschrijving Koetshuis. Het koetshuis is gebouwd in 1908 (jaarankers voorgevel) en is opgetrokken in kalkzandsteen in halfsteensverband. Het is een relatief hoog gebouw van twee verdiepingen, bestaande uit twee rechthoekige bouwdelen die haaks op elkaar zijn geplaatst, onder een hoge kap (rode Oud-Hollandse pannen) met trapgevels. De stijl van het koetshuis komt overeen met de verbouwingen van De Heest in 1908. Ook hier de kalkzandsteen, de meerruits vensters (in de meeste gevallen afgesloten door een strek) en de trapgevels. Rechts bevindt zich het eigenlijke koetshuis. De rest van het gebouw functioneert als woning. Interieur: o.a. de grote ruimte achter de korfboogdeur bevat een grote scheidingswand met kraaldelen, houten tuigkasten en een balkenplafond. De eenvoudige kelder bezit een kraalschrotenplafond. De woonvertrekken op de verdieping hebben eveneens eenvoudige balkenplafonds. Diverse deurkozijnen met doorgestoken stijlen en eenvoudige houten paneeldeuren. In de kap een eenvoudige spantconstructie. Waardering Koetshuis van algemeen belang vanwege de architectuur-historische waarden (materiaalgebruik, details, overeenkomst in architectuur met verbouwing De Heest; interieurwaarden), ensemblewaarde en vanwege de betekenis voor de buitenplaats De Heest. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 512217
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Koetshuis in Lochem

De Heest: parkaanleg

De Heest 1
Lochem
Omschrijving Parkaanleg. Het hoofdgebouw ligt op een deels omgracht terrein. De gracht is nog herkenbaar aan de zuidzijde waar sinds 2000 w..

De Heest: landhuis

De Heest 3
Lochem
Omschrijving Hoofdgebouw, landhuis de Heest. Het deels onderkeldere huis bezit een L-vormige plattegrond grotendeels één bouwlaag en een..

Nettelhorst: Bouwhuis

Ruïnelaan 3
Lochem
Omschrijving onderdeel 3, Bouwhuis Het in 1760 vanaf het kasteeleiland verplaatste bouwhuis ligt aan de zuidzijde van de oprijlaan binnen d..

Ruïne Nettelhorst

Ruïnelaan 5
Lochem
Omschrijving onderdeel 1, Ruïne Op het kasteeleiland gelegen RUÏNE NETTELHORST, bestaande uit de enkele meters hoge resten van het muurwe..

Nettelhorst: Historische tuin- en parkaanleg

Ruïnelaan 5
Lochem
Omschrijving onderdeel 2, Historische tuin- en parkaanleg Gezien de vermelding uit 1379 van Nettelhorst als 'havezate' is het aannemelijk..

Kaart & Routeplanner


Foto's (3)