Meer dan 63.000 rijksmonumenten


De Heest: parkaanleg in Lochem

Tuin Park Landgoed

De Heest 1
7241PN Lochem
Gelderland

(1 recensie)

Beschrijving van De Heest: parkaanleg

Omschrijving Parkaanleg. Het hoofdgebouw ligt op een deels omgracht terrein. De gracht is nog herkenbaar aan de zuidzijde waar sinds 2000 wederom een ophaalbrug ligt. Voor het huis is een tuin aangelegd met niveauverschillen. Op het voorplein bevindt zich een oude natuurstenen zonnewijzer, afgesloten met geprofileerde lijst met tekst: "horas signo umbra movente flores digno luce favente".Vanaf de binnenplaats is via de berceaux de moestuin en bordertuin (ca. 1910) te bereiken, die in structuur gaaf bewaard zijn gebleven. Vanuit het huis is aan de westzijde een blikveld opengehouden tot waar de oprijlaan vroeger de Berkel kruiste. De begrenzing volgt het oude verloop van de Berkel. De door bomen omzoomde oprijlaan is verhard met puin. Aan het begin bevinden zich twee lage cilindervormige kolommen met opschrift De Heest. Aan de noordzijde van de oprijlaan een parkweide in landschapsstijl met enkele solitairen en boomgroepen (19de eeuw). Achter het huis bevindt zich een klein park met wandelpaden. Hierin ligt tevens het koetshuis. Vanuit het huis is in zuidelijke richting een open weide aangelegd, omzoomd door bomen waardoor het landschap vanuit het huis ervaren wordt. Een 18e eeuwse laan voert naar de boerderij. Waardering De parkaanleg is van algemeen belang vanwege de waarde als gegroeide aanleg met formele elementen (oprijlaan), elementen uit de Engelse landschapsstijl (parkaanleg, tuin met niveauverschillen) en elementen en van vroeg 20ste-eeuwse tuinkunst (bordertuin) en alszodanig als belangrijk cultuurhistorisch 'groen'- element in het landschap. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 512215
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen (1)

De Heest: parkaanleg
1
Recensie door: ()
De genoemde natuurstenen zonnewijzer is er niet meer. Op de sokkel staat nu een erg eenvoudige armillosfeer zonnewijzer
Toevoegen

Monumenten in de buurt van De Heest: parkaanleg in Lochem

Koetshuis

De Heest 1
Lochem
Omschrijving Koetshuis. Het koetshuis is gebouwd in 1908 (jaarankers voorgevel) en is opgetrokken in kalkzandsteen in halfsteensverband. He..

De Heest: landhuis

De Heest 3
Lochem
Omschrijving Hoofdgebouw, landhuis de Heest. Het deels onderkeldere huis bezit een L-vormige plattegrond grotendeels één bouwlaag en een..

Nettelhorst: Bouwhuis

Ruïnelaan 3
Lochem
Omschrijving onderdeel 3, Bouwhuis Het in 1760 vanaf het kasteeleiland verplaatste bouwhuis ligt aan de zuidzijde van de oprijlaan binnen d..

Ruïne Nettelhorst

Ruïnelaan 5
Lochem
Omschrijving onderdeel 1, Ruïne Op het kasteeleiland gelegen RUÏNE NETTELHORST, bestaande uit de enkele meters hoge resten van het muurwe..

Nettelhorst: Historische tuin- en parkaanleg

Ruïnelaan 5
Lochem
Omschrijving onderdeel 2, Historische tuin- en parkaanleg Gezien de vermelding uit 1379 van Nettelhorst als 'havezate' is het aannemelijk..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)