Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Den Treek: Dienstwoning (vm. Oranjerie) in Leusden

Tuin Park Landgoed

Treekerweg 21
3832RS Leusden
Utrecht

Bouwjaar: 1880


Beschrijving van Den Treek: Dienstwoning (vm. Oranjerie)

Omschrijving onderdeel 11: DIENSTWONING. Terzijde van het hoofdgebouw staat een witgepleisterde dienstwoning (oorspronkelijk oranjerie) uit het begin van de 19de eeuw (XIXa). Het op langwerpige grondslag opgetrokken pand met grijze plint bestaat uit anderhalve bouwlaag onder een met blauwe Oud-Hollandse pannen gedekt ingezwenkt mansardedak met beschoten geveltoppen (houten topgeveldecoratie) waarin hooiluiken. De achtergevel heeft twee vensterassen met een kruisvenster met halve luiken en een luik met smal bovenlicht. In de linker zijgevel bevinden zich twee toegangsdeuren, in de rechter zijgevel enkele smalle vensters met luiken. Aan de voorzijde een eenlaagse uitbouw, die voor de bescherming van ondergeschikt belang is. Waardering: DIENSTWONING van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - als karakteristiek en functioneel onderdeel van de buitenplaats; - vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 512211
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Den Treek: Dienstwoning (vm. Oranjerie) in Leusden

Den Treek: Hoofdgebouw

Treekerweg 23
Leusden
Omschrijving onderdeel 1: HOOFDGEBOUW. Onderkelderd rode bakstenen, grotendeels gestuct hoofdgebouw in oorsprong daterend uit de 17de eeuw..

Den Treek: Park

Treekerweg 23
Leusden
Omschrijving onderdeel 2: HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG behorende tot de buitenplaats De Treek. Deels in structuur en deels in detail ga..

Den Treek: Duiventoren

Treekerweg 23
Leusden
Omschrijving onderdeel 3: DUIVENTOREN. In een weiland ten zuidoosten van het hoofdgebouw staat een houten duiventoren uit ca.1880. De op z..

Den Treek: Jachthuis

Treekerweg 17
Leusden
Omschrijving onderdeel 10: JACHTHUIS. Ten noorden van het hoofdgebouw aan een weiland staat een 19de-eeuws bakstenen jachthuisje, thans in..

Den Treek: Jachtopzienerswoning

Treekerweg 15
Leusden
Omschrijving onderdeel 9: JACHTOPZIENERSWONING. Ten noorden van het hoofdgebouw ligt een kleine dienstwoning van gele handvormbaksteen geb..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)