Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Den Treek: Jachthuis in Leusden

Kasteel Buitenplaats

Treekerweg 17
3832RS Leusden
Utrecht

Bouwjaar: midden 19e eeuw 1850 midden 19e eeuw


Beschrijving van Den Treek: Jachthuis

Omschrijving onderdeel 10: JACHTHUIS. Ten noorden van het hoofdgebouw aan een weiland staat een 19de-eeuws bakstenen jachthuisje, thans in gebruik als kantoor/bestuurskamer. Het huis is in twee fasen gebouwd: het achterste deel in 1838, dat in 1874 met een voorhuis is uitgebreid tot zijn huidige vorm. Het op rechthoekige grondslag opgetrokken pand is samengesteld uit een voorhuis en een uitgebouwd achterhuis bestaande uit één bouwlaag onder een met riet gedekt gekoppeld zadeldak met opengezaagde houten daklijsten. De symmetrisch ingedeelde voorgevel met blokpilasters op de hoeken heeft twee dubbele openslaande deuren met glas-in-lood bovenlichten en paneelluiken. Waardering: JACHTHUIS van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - vanwege de landelijke vormgeving; - vanwege de beeldbepalende ligging aan een weiland nabij het hoofdgebouw De Treek; - als karakteristiek en functioneel onderdeel van de buitenplaats; - vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 512210
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Den Treek: Jachthuis in Leusden

Den Treek: Jachtopzienerswoning

Treekerweg 15
Leusden
Omschrijving onderdeel 9: JACHTOPZIENERSWONING. Ten noorden van het hoofdgebouw ligt een kleine dienstwoning van gele handvormbaksteen geb..

Den Treek: Dienstwoning (vm. Oranjerie)

Treekerweg 21
Leusden
Omschrijving onderdeel 11: DIENSTWONING. Terzijde van het hoofdgebouw staat een witgepleisterde dienstwoning (oorspronkelijk oranjerie) ui..

Hopschuur

Treekerweg 13
Leusden
Omschrijving onderdeel 13: HOPSCHUUR. In een weiland bij de tuinmuur staat een 19de-eeuwse houten hopschuur. De op rechthoekige grondslag o..

Den Treek: Boerderij

Treekerweg 13
Leusden
Omschrijving onderdeel 8: BOERDERIJ. Evenwijdig aan een bospad op een door een sloot omgeven perceel staat een boerderij mogelijk uit omst..

Den Treek: Tuinmuur

Treekerweg 13
Leusden
Omschrijving onderdeel 12: TUINMUUR. Bij de voormalige moestuin staat een lange bakstenen tuinmuur uit ca.1880, die aan het eind ombuigt..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)