Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Den Treek: Jachtopzienerswoning in Leusden

Kasteel Buitenplaats

Treekerweg 15
3832RS Leusden
Utrecht

Bouwjaar: eerste helft 19e eeuw 1800 eerste helft 19e eeuw


Beschrijving van Den Treek: Jachtopzienerswoning

Omschrijving onderdeel 9: JACHTOPZIENERSWONING. Ten noorden van het hoofdgebouw ligt een kleine dienstwoning van gele handvormbaksteen gebouwd in 1917. In 1981 inwendig sterk verbouwd. De op L-vormige grondslag opgetrokken woning bestaat uit anderhalve bouwlaag onder een deels met riet en deels met pannen gedekt gekoppeld schilddak dat aan de voorzijde enigszins is verhoogd. In de oksel van de L is een uitbouw onder een lessenaarsdak. De symmetrisch ingedeelde voorgevel heeft centraal een opgeklampte toegangsdeur met smal bovenlicht geflankeerd door kruisvensters met draairamen en halve luiken. In de mezzanino bevinden zich twee vierruits draaivensters met luik. In de zijgevels getoogde gietijzeren vensters. Waardering: JACHTOPZIENERSWONING van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - vanwege de architectonische vormgeving; - als karakteristiek en functioneel onderdeel van de buitenplaats; - vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 512209
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Den Treek: Jachtopzienerswoning in Leusden

Den Treek: Jachthuis

Treekerweg 17
Leusden
Omschrijving onderdeel 10: JACHTHUIS. Ten noorden van het hoofdgebouw aan een weiland staat een 19de-eeuws bakstenen jachthuisje, thans in..

Hopschuur

Treekerweg 13
Leusden
Omschrijving onderdeel 13: HOPSCHUUR. In een weiland bij de tuinmuur staat een 19de-eeuwse houten hopschuur. De op rechthoekige grondslag o..

Den Treek: Boerderij

Treekerweg 13
Leusden
Omschrijving onderdeel 8: BOERDERIJ. Evenwijdig aan een bospad op een door een sloot omgeven perceel staat een boerderij mogelijk uit omst..

Den Treek: Tuinmuur

Treekerweg 13
Leusden
Omschrijving onderdeel 12: TUINMUUR. Bij de voormalige moestuin staat een lange bakstenen tuinmuur uit ca.1880, die aan het eind ombuigt..

Den Treek: Dienstwoning (vm. Oranjerie)

Treekerweg 21
Leusden
Omschrijving onderdeel 11: DIENSTWONING. Terzijde van het hoofdgebouw staat een witgepleisterde dienstwoning (oorspronkelijk oranjerie) ui..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)