Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Den Treek: Boerderij in Leusden

Boerderij

Treekerweg 13
3832RS Leusden
Utrecht


Beschrijving van Den Treek: Boerderij

Omschrijving onderdeel 8: BOERDERIJ. Evenwijdig aan een bospad op een door een sloot omgeven perceel staat een boerderij mogelijk uit omstreeks 1910, thans in gebruik als woning. In 1980 gerestaureerd. Het op rechthoekige grondslag opgetrokken pand bestaat uit een bakstenen voorhuis met beschoten geveltop en beschot langs de dakrand en een houten achterhuis van gepotdekselde delen onder een met rode Hollandse pannen gedekt wolfdak. De a-symmetrische voorgevel heeft een opgeklapte toegangsdeur met links een gekoppeld vierruitsvenster en rechts een gekoppeld tweelicht. Rechts van de ingangspartij een uitbouw onder laag doorlopende dakpartij, waarvan een deel functioneert als open veranda met houten staanders. In de kopse gevel (noord) bevindt zich een dubbel opgeklampte deur en een hooiluik, waar later glas in is gezet. Waardering: BOERDERIJ van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - vanwege de landelijke vormgeving; - als karakteristiek en functioneel onderdeel van de buitenplaats; - vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 512208
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Den Treek: Boerderij in Leusden

Hopschuur

Treekerweg 13
Leusden
Omschrijving onderdeel 13: HOPSCHUUR. In een weiland bij de tuinmuur staat een 19de-eeuwse houten hopschuur. De op rechthoekige grondslag o..

Den Treek: Tuinmuur

Treekerweg 13
Leusden
Omschrijving onderdeel 12: TUINMUUR. Bij de voormalige moestuin staat een lange bakstenen tuinmuur uit ca.1880, die aan het eind ombuigt..

Den Treek: De Ossenstal

Treekerweg 11
Leusden
Omschrijving onderdeel 7: BOERDERIJ 'DE OSSENSTAL' MET SCHUUR. Ten noorden van het hoofdgebouw staat een hoog opgetrokken boerderij gebouw..

Den Treek: Jachtopzienerswoning

Treekerweg 15
Leusden
Omschrijving onderdeel 9: JACHTOPZIENERSWONING. Ten noorden van het hoofdgebouw ligt een kleine dienstwoning van gele handvormbaksteen geb..

Den Treek: Tuinmanswoning met overstekend dak, rustend op houten zuilen

Treekerweg 44
Leusden
Omschrijving onderdeel 6: TUINMANSWONING MET SCHUUR. Aan de Treekerweg staat een bakstenen witgeschilderd woonhuis uit het einde van de ..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)